Anlık Bildirim

Pascal tabanlı Titan X sadece Nvidia’ya özel kalacak

Son kullanıcı ve profesyonellere yönelik olarak geliştirilen Pascal tabanlı Nvidia Titan X ekran kartının özelleştirilmiş versiyonlarını bekleyenler hayal kırıklığına uğrayabilir.

Yıllardır Nvidia’nın ekran kartlarında iki versiyon yolunu izlediğini gördük. Firma referans kartı kendisi üretirken ortakları da referans veya özelleştirilmiş ekran kartları piyasaya sürüyordu. Pascal mimarisinin hali hazırda son kullanıcıya sunulan en güçlü üyesi durumundaki Nvidia Titan X ile strateji değişiyor.

Gelen bilgilere göre Nvidia Titan X ekran kartı sadece referans model olarak firmaya özgü kalacak. Kartın herhangi bir üçüncü taraf ortağın erişimine açılması düşünülmüyor. Yani MSI veya Asus markalı bir Titan X ekran kartı göremeyeceğiz.

GP102 grafik çekirdeğini temel alan Titan X ekran kartı, çok sınırlı bir bölgede satılıyor. Kasım ayı itibariyle kartın Japonya, Tayvan ve Çin’de satışa sunulması planlanıyor. Nvidia, bu ülkelerde yerel distribütörler ile anlaşarak kartın dağıtımını yapacak.

Nvidia’nın neden böyle bir strateji izlediği bilinmiyor. Mevcut GTX 1000 serisinde önce Founders Edition versiyonunun piyasaya çıkması ortaklar arasında rahatsızlığa neden olmuştu. Titan X kararı bu rahatsızlığı daha da arttıracaktır.

Pascal tabanlı Nvidia Titan X

TSMC’nin 16nm FinFET üretim sürecini ve Nvidia’nın yeni nesil Pascal mimarisini sonuna kadar kullanan Pascal tabanlı Nvidia Titan X ekran kartında, 12 milyar transistör kullanıldığını görüyoruz. Tesla P100 ekran kartında bu rakam 15 milyara ulaşıyordu. Elbette zar alanlarının da eskiye oranla daha küçüldüğünü belirtmekte fayda var. Üretim sürecinin faydalarını burada net bir şekilde görebiliyoruz.

Pascal tabanlı Nvidia Titan X ekran kartında 3584 CUDA çekirdeği bizi karşılıyor. Son kullanıcı tarafındaki tek GPU’lu Nvidia ekran kartları içerisinde en yüksek çekirdek rakamı Pascal tabanlı Nvidia Titan X ekran kartında yer alıyor. Önceki nesil Titan X modelinde 3072 çekirdek yer alıyordu.

12GB GDDR5X bellek, şimdiye kadar gördüğümüz en yüksek kapasiteli G5X bellek olma özelliğini taşıyor. 384-bit veri yolu ile birlikte, ekran kartı 480GB/s bant genişliğine ulaşabiliyor. Geçen yılın HBM 1 bellek teknolojisi de 512GB/s bant genişliği sunmaktaydı. Bu bakımdan, artık HBM 2 hariç mevcut bellek teknolojilerinin arasında bir fark olmadığını söyleyebiliriz.

Nvidia yeni ekran kartında saat hızlarını da önemli miktarda artırıyor. Taban frekansı 1.41GHz seviyesinde iken, aşırtılmış frekans da 1.53GHz seviyesinde. Elbette ekran kartının 2.3 ve hatta 2.5GHz seviyelerine kadar hız aşırtılabileceğini söylemeye gerek yok. Enerji verimliliği ve üst düzey mühendislik sayesinde, kartın OC performansı çok yüksek. Önceki nesil Titan X modelinden yüzde 60 daha hızlı olduğu ifade ediliyor.

Performans

Pascal tabanlı Nvidia Titan X ekran kartı, 11TFLOPS kayar nokta performansına ulaşabiliyor. Ayrıca 44 TOPS INT8 şeklinde bir değer daha var ve Nvidia bunu derin öğrenme işlemlerinin performansı olarak tanımlıyor. Örneğin Tesla GP106 tabanlı Drive PX 2 sürücüsüz araç bilgisayarında, 20 TOPS derin öğrenme değeri bulunuyordu.

Pascal tabanlı Nvidia Titan X ekran kartı özellikle üst düzey oyun tutkunlarını oldukça heyecanlandıracak zira artık 4K oyunları 60 kare/saniye hızında oynatma konusunda en akıcı model olacak. Yine HDR desteği ve 8K 60fps desteği de ekran kartında yerini alıyor. 250W TDP değerine sahip olan ekran kartı için bir adet 8-pinli, bir adet de 6-pinli güç bağlantısı kullanılıyor. Ekran kartının fiyatı 1200$ olarak açıklanmıştı ancak hali hazırda 1600$ seviyesine kadar çıkıyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3534 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, nvidia titan x ve Donanım Bileşenleri
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim