Anlık Bildirim

Samsung GDDR6 belleklerin hacimli üretimine başlıyor

Nvidia’nın bu yıl Volta tabanlı ekran kartlarında kullanması beklenen GDDR6 teknolojisi için hazırlıklar sona erdi. Hacimli üretime ilk başlayan ise Samsung oldu.

Yeni nesil ekran kartlarında kullanılması beklenen GDDR6 standardının tamamlanması ile birlikte üreticiler de çalışmalarını yoğunlaştırdı. Samsung yeni belleklerin hacimli üretimine başlamış durumda.

Avantajı çok

GDDR6 bellekler ilk olarak Nvidia Volta mimarisini temel alan ekran kartlarında boy gösterecek. Maliyet nedeniyle muhtemelen GeForce GTX 2080 gibi bir ekran kartında ilk olarak bu teknolojiyi görebiliriz. AMD ise gelecek yılın ortalarına doğru 7nm sürecindeki Vega ekran kartlarında GDDR6 bellek teknolojisine yer vermeyi planlıyor.

GDDR6 bellek teknolojisi hem daha yoğun kapasiteler barındırıyor hem de daha az enerji tüketiyor. Ayrıca pin başına daha fazla veri oranına sahip. İlk tanıtılan yonga 2GB kapasiteye sahip. Önümüzdeki dönemde 4GB kapasiteli bellekleri görebileceğiz.

Hücre başına 16Gb kapasite barındıran GDDR6 teknolojisi GDDR5 bellekleri bu açıdan ikiye katlıyor. Voltaj da 1.5V seviyesinden 1.35V seviyesine çekilmiş. Pin başına veri oranı 16Gbps seviyelerine kadar çıkabilirken zar da bir miktar daha inceltilmiş. Böylece daha ince ve daha enerji verimli bellekler ortaya çıkıyor.

Bant genişliği anlamında da GDDR6 bellekler avantajlı. Örneğin 256-bit veri yoluna sahip Volta ekran kartındaki 16Gbps hızında çalışan GDDR6 bellek 512GB/s bant genişliğine ulaşabiliyor. 384-bit veri yolunda ise 768GB/s seviyesi elde edilebiliyor.

Samsung ilk oldu

SK Hynix ve Micron yılın ilk çeyreğinde hacimli üretime başlayacaklarını duyurmuştu. Samsung ise hepsinden erken davrandı ve yılın ilk ayında üretime geçtiğini duyurdu. Firmanın yongaları 16Gb (2GB) kapasiteli ve 10nm sürecinde üretiliyor. Pin başına 16Gbps hız ve 64GB/s veri transfer oranları elde edilebiliyor.

SK Hynix ilk etapta 1GB kapasiteli ve 16Gbps hızında bellekler üretecek. Micron ise 12Gbps seviyesinde olacağını ifade etmişti. Bir değişiklik olmaz ise Samsung özellik açısından da önde görünüyor.

Tüm üreticilerin hedefi elbette Nvidia’nın ekran kartlarında yer alabilmek. Rekabet bu noktada yoğunlaşacak. AMD bu yıl GDDR6 tercih etmeyeceği için stok sıkıntısı yaşanmayacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte ilk yıl tüketim oranı oldukça düşük olacaktır zira Nvidia sadece üst seviye ekran kartlarında GDDR6 teknolojisine yer verecek. Gelecek yıl AMD’nin de dahil olmasıyla üreticiler rahatlayacaktır. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3384 kez okundu.
7 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, samsung gddr6 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim