Anlık Bildirim

Şimdiye kadar üretilmişlerin en güçlüsü: Nvidia GeForce GTX 1080

Oyunseverleri oldukça heyecanlandıran Nvidia’nın yeni GeForce GTX 1080 ekran kartı, beklendiği gibi devasa hızlarda ve performans seviyelerinde karşımıza çıktı.

Nihayet beklenen gün geldi çattı ve Nvidia’nın özel editör etkinliğinde Pascal tabanlı masaüstü ekran kartları sahneye çıktı. Firmanın bugüne kadarki en iyi mimarisi olarak gösterilen ve uzun süredir titiz bir çalışmanın ürünü olan Pascal mimarisi, yetenekleriyle de şaşırtıyor.

Pascal mimarisi ilk olarak 2014 yılında gündeme gelmişti ve firmanın çok önem verdiği o zamanlardan anlaşılıyordu. Enerji verimliliği konusunda büyük vaatlerde bulunan Nvidia, ayrıca o bellek teknolojisi konusunda da yapılamayanı yapmayı vadetmişti.

Tarihinde ilk kez 16nm FinFET sürecine göre tasarım yapan Nvidia, böylece devasa performans artışı sağlarken, enerji tüketimini de minimum seviyelerde tutabiliyor. Ayrıca 8 milyar transistörün sığdırıldığı zar alanı, şimdiye kadar ki en küçük boyutta olanı. Bu en çok oyunseverleri memnun edecek.

GeForce GTX 1080

Daha önce de gündeme geldiği gibi, Nvidia’nın Pascal tabanlı kartları GTX 10xx isimlendirmesi ile yola devam ediyor. Nvidia GeForce GTX 1080 ekran kartı ise serinin amiral gemisi durumunda. Ulaşabildiği yüksek hızlar ve en önemlisi GDDR5X bellek teknolojisi, şimdiden heyecan uyandırdı bile.

Nvidia GeForce GTX 1080 ekran kartı, GP104 GPU (GP104-400-A1) grafik birimi üzerinde yükseliyor. Tamamen sanal gerçeklik uyumlu olan GP104 serisi, GM204 grafik biriminin devamı olarak görülüyor. Watt başına performansta en iyisini vadeden mimari, oyunculara en rekabetçi performansı ve fiyatı sunmaya çalışacak.

2560 CUDA çekirdeği barındıran ekran kartı, 1607MHz taban hızı ve 1733MHz aşırtılmış hız ile geliyor. Oyunseverleri oldukça heyecanlandıran hız seviyesi bununla sınırlı değil. Termal tasarımı ve 16nm sürecini iyi kullanan kart, etkinlikte 2100MHz seviyesine kadar hız aşırtılabildi. Rakamlar gerçekten inanılmaz ve bir hava soğutucudan bahsediyoruz. Bu rakam bir tüketici ekran kartında ilk kez yakalanıyor.

 

Şimdiye kadar üretilmişlerin en güçlüsü: Nvidia GeForce GTX 1080 Tam Boyutta Gör

Firma, yeni kartının GTX Titan X veya 2 adet SLI GTX 980 ekran kartından çok daha iyi performans sergilediğini ifade ediyor. Üstelik bunu daha az grafik işlemci kullanarak ve sadece 180Watt ısıl tasarım gücü ile başarıyor. İşte performans ortada.

GDDR5X

Gelelim bellek konusuna. Var mıydı yok muydu tartışmalarının ardından GTX 1080 ekran kartı Micron’un GDDR5X bellek teknolojisi ile karşımıza çıkıyor. HBM 2 bellek teknolojisinin aksine, GDDR5X düzlemsel bir yapı arz ediyor ancak bant genişliği konusunda aşağı kalır yanı yok.

GDDR5X, mevcut GDDR5 mimarisi üzerine şekilleniyor. Hali hazırda GDDR5 bellekte hücrelere 32 bit olarak erişilirken, GDDR5X belleklerde 64 bit erişim mümkün olacak. Böylece pin başına veri transferinde önce 10-12Gbps ardından da 16Gpbs hızlarına ulaşılabilecek. Micron, ilk bileşenlerin 13Gbps sınırına ulaştığını belirtiyor ve memnun edici bir sürpriz olarak görüyor. Önümüzdeki yıllarda da, 14Gbps ve ilerisine geçilecek. Ayrıca enerji tüketimi GDDR5’in yüzde 70’i kadar olacak.

 

Şimdiye kadar üretilmişlerin en güçlüsü: Nvidia GeForce GTX 1080 Tam Boyutta Gör

GDDR5 bellekler bant genişliği anlamında 400GB/s seviyelerinde gezinirken, GDDR5X bu rakamı ikiye katlıyor ve 800GBps-1000GBps sınırlarına çıkıyor. HBM bellek teknolojisi de tek katmanda 128GBps bant genişliğine erişebiliyor ve 4 katmanlı mevcut HBM belleklerde 512GBps imkanı sunuluyor. Katmanlar arttıkça bant genişliği de 1TBps seviyelerine kadar yükseliyor. Böylece uzun bir süre HBM teknolojisi ile GDDR5X teknolojisinin sıkı bir rekabet içerisinde olduğunu göreceğiz.

GTX 1080 ekran kartında 8GB GDDR5X bellek kullanılmış. 10GB/s hızında çalışan bellek, 256-bit veriyolu ile 320GB/s bant genişliğine ulaşabiliyor. Ekran kartında DP 1.4, HDMI 2.0, DL-DVI çıkışları var ve tüm yeni nesil ekran standartları destekleniyor.

Soğutucu

Agresif bir alüminyum tasarım içerisinde yer alan ekran kartında hava soğutucu da yenilendi. Yeni NVTTM hava soğutucusu magnezyum alaşımdan imal edilmiş ve daha iyi akustik ile daha iyi soğutma amaçlıyor. Ekran kartı bu sayede 2100MHz hızlarını 67 derece sıcaklıkta yakalayabiliyor.

 

Şimdiye kadar üretilmişlerin en güçlüsü: Nvidia GeForce GTX 1080 Tam Boyutta Gör

Fiyat

Gelelim fiyatına. Rekabetçi olacağı belirtilen GTX 1080 ekran kartında 599$ fiyat etiketi görüyoruz. Ay ortalarına doğru ilk incelemelerin yayınlanması bekleniyor. Ay sonundaki Computex 2016 fuarında da ekran kartı resmi olarak satışa sunulacak. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
17378 kez okundu.
59 kişi, toplam 71 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, nvidia pascal ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim