Anlık Bildirim

Oyun bilgisayarı toplayacak olanların üzerine en çok araştırma yaptıkları, geceleri düşünmekten uykusuz kaldıkları bileşenlerden birisi şüphesiz ekran kartı.

Ekran kartı dediğimizde de piyasanın iki büyük oyuncusu AMD ve Nvidia’nın mimarisal alandaki rekabeti son dönemde sanal madencilik krizi ve AMD’nin Vega kartlarında performans açısından iddialı olmasına karşın güç tüketimi bakımından bekleneni verememesi nedeniyle biraz sekteye uğrasa da yazılımsal kanat oldukça hareketli.
Peki hiç hangi ekibin yazılımlarının daha sorunsuz olduğunu merak ettiniz mi? Bağımsız bir test ekibinin yaptığı çalışma bu sorunun cevabını içeriyor. Uzmanlar her iki firmanın da giriş, orta ve üst segmentte konumlandırdığı kartlarından oyunculara yönelik modellerin yanı sıra iş istasyonlarına hitap eden çözümlerini de teste tabi tutmuş.
Çözünürlük değişikliği, Renk ayarlamaları, ekran rotasyonu, renk kaplamaları, uyku-uykudan uyanma işlemlerinin yanı sıra içerik üretimi, render alma ve DX 9, DX 10, DX 11'e dayalı grafiksel fonksiyonların sınandığı testlerin sonucunda herhangi bir donma ya da mavi ekranla karşılaşılması başarısızlık olarak değerlendirilmiş.

Test sistemi


Test sisteminin özelliklerine de değindikten sonra sonuçlara geçelim. Core i5-8400’ün MSI Z370-A PRO üzerinde ADATA’nın XPG Z1 16 GB kapasiteli DDR4 RAM’leriyle desteklendiği sistemi Corsair CX750 beslerken, depolama tarafında Samsung 860 EVO’nun 250 GB kapasiteli seçeneği tercih edilmiş.
 
Çeşitli donanımların Windows işletim sistemlerine uygunluğunu test etmek amaçlı kullanılan Microsoft Windows Hardware Lab Kit'in sonuçların elde edilmesinde kaynak olarak kullanıldığının altını çizmeden geçmeyelim. 
Modellerden bahsetmek gerekirse AMD tarafında Radeon RX Vega 64, RX 580, RX 560, Radeon Pro WX 9100, WX 7100 ve WX 3100’ün yer aldığını görüyoruz. Nvidia saflarındansa GTX 1050, GTX 1060 (6 GB), GTX 1080 Ti, Quadro P5000, Quadro P4000 ve Quadro P600 tercih edilmiş.

AMD'nin modelleri %93'le önde

4’er saatten oluşan testlerin günde 6 kere olmak üzere 12 gün boyunca sürdüğü çalışmada AMD’nin çözümleri toplamda 432 testte %93’lük başarı oranı yakalarken Nvidia’nın modelleri ise testlerin %82’sini geçebilmiş.
Evet oyun esnasında ekran kartı sürücünüz kaynaklı yaşadığınız bir sorun keyfinizi kaçırabiliyor. Buna karşın iş odaklı çözümlerde böylesi bir sorunun bedeli uzun süredir üzerinde çalışılan bir projede katedilen ilerlemelerin bir anda buhar olması manasına gelebilir ki bu da zaman ve gelir kaybı demek. Dolayısıyla performans kadar stabilitenin de önemli olduğunu hatta yerine göre kararlılığın daha ön planda olduğunu söyleyebiliriz.
Sonuçlar sisteminde AMD’nin bir kartına yer veren kullanıcıların da doğrulayabileceği sonuçlar aslında. Zira firma son bir kaç yıl içerisinde sürücü kanadında takdire şayan gelişme katetti.

Bir çok faydalı özelliğin yanı sıra habere konu kararlılığın da giderek iyileştiğini söyleyebiliriz. Örneğin beta sürecindeki yazılımlar dahi artık gönül rahatlığıyla kullanılır hale geldi. Umarız piyasadaki rekabet önümüzdeki günlerde olması gereken seviyeye tekrardan ulaşır. İlerleyen günlerde gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Editörün Seçimi Yorum
Sürekli olarak Amd'nin driverlarından şikayet edenlerin okuması gereken bir haber,beterin beteri var. En son çıkardıkları adrenalin,crimson vs driverla...
Yorumu gör »
redoracle
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11514 kez okundu.
19 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, nvidia ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim