Anlık Bildirim

Intel’in harici grafik birimi prototipleri hazır

Yıllardır harici grafik birimi geliştireceği iddiaları gündeme gelen Intel nihayet bu iddiaları doğruladı. Firma yavaş yavaş ilk grafik prototipini geliştirmeye başladı.

Sürpriz bir şekilde AMD’nin önemli ismi Raja Khoduri’yi transfer etmesiyle Intel’in harici grafik birimi geliştireceği iddiaları yeniden alevlenmişti. Bugün iddialar doğrulandı ve Intel ilk prototipini duyurdu.

Nihayet ete kemiğe büründü

Bilindiği üzere Intel yıllardır işlemcilerine entegre grafik birimleri piyasaya sürüyor ve satış rakamı anlamında pazarın lideri durumunda. Gelir ve pazar payı anlamında ise Nvidia ile AMD rakipsiz olarak yollarına devam ediyor.

Ne var ki Intel’in entegre grafik birimleri en iyi performansını gündelik işlerde veriyor. Oyun konusuna gelince giriş seviyesi bir ekran kartının da gerisine düşüyor. Bu bakımdan Intel işlemcilerin yanına muhakkak bir harici grafik birimi gerekiyor.

Intel geçen yıl sürpriz bir şekilde AMD ile ortaklık yapmış ve üst seviye taşınabilir bilgisayar sistemlerine yönelik Vega grafik birimi barındıran ilk işlemcilerini tanıtmıştı. Bu esnada Raja Khoduri’yi de bünyesine katmıştı.

Intel’in ilk etapta harici grafik kartlarına yönelen kitlenin bir kısmını kendisine yönlendirme amacı olduğunu görüyoruz. AMD Vega grafik birimleri bu süreçte Intel’in en büyük silahı olacak. Ne var ki Khoduri transferinin asıl amacı harici grafik birimleri geliştirmek.

Bir süre önce gerçekleştirilen katı durum devreleri konferansında sahneye çıkan Intel, geliştirdiği ilk prototip harici grafik birimi ile ilgili bilgiler verdi. Henüz ilk aşamada olan prototipin Vega grafikleri ile rekabet edecek bir gücü yok. Olgunlaşması için daha uzun bir zaman gerekecek gibi.

14nm sürecinde tasarlanan prototip birim 1.5 milyar transistörden oluşuyor. Skylake işlemcilerde gördüğümüz Gen 9 grafik teknolojilerini temel alan yeni birim 1.2V enerji ile 400MHz seviyesine çıkabiliyor. Turbo modu gerekli durumlarda saat frekanslarını iki katına kadar arttırabiliyor.

Prototip Intel’in yüksek performans yerine enerji verimliliğine odaklandığı bir grafik birimi görüntüsü veriyor ancak ilerleyen aşamalarda en iyi enerji verimliliğinde en iyi performans için optimize edilecektir.

Harici grafik prototipi gelecek dönemde Vega grafik birimlerinin yerini alacak. Aslında Intel’in işlemcilerinde kullanacağı harici grafik birimini adapte edebilmek için AMD ile bir deneme süreci yürüttüğünü söylemek de yanlış olmayacaktır. İlk kez bu iş birliğinde kullanılan EMIB yani aynı yonga üzerinde farklı zarların birbiri ile yüksek seviyede iletişimini sağlayan teknolojisi bu süreçte gelişecek ve sonrasında Intel harici grafik birimlerine destek sunmaya başlayacak.

Şimdilik Intel’in yol haritası hakkında bir bilgi yok ancak bazı iddialarda 10nm sürecinde geliştirilecek olan Ice Lake ve Tiger Lake işlemci ailelerinin birisinde bu grafik birimini görme şansımızın olacağı ifade ediliyordu.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim