Anlık Bildirim

Playstation 3'ün GPU'su RSX, 45nm teknolojisiyle üretilecek

Sony, Playstation 3'ün GPU'su RSX'in 45 nm teknolojisi ile üretmeye başladı

Sony, Playstation 3'ün grafik işlemcisi olan RSX'i 45 nm üretim teknolojisi ile üretmeye başladı. Playstation 3 Slim modellerinde 65 nm olarak kullanılan RSX'in 45 nm'ye geçmesi hem üreticiye hemde kullanıcıya bazı faydalar sunuyor. RSX'in 45 nm üretim teknolojisi ile üretilecek olmasının Sony'e getirdiği faydalardan bahsetmek gerekirse, öncelikle Sony için Playstation 3'ün birim başına üretiminin maliyetinin azalacağından söz edilebilir. 45 nm üretim teknoloji ile üretilen RSX, daha az güç tüketeceği için daha az ısınacak böylelikle soğutma sisteminde de küçültmeye gidilebilir ki bu da üretim maliyetini azaltacak bir hamle olacaktır. Sony'nin CECH-2100A adı altında üreteceği Playstation 3'lerde CELL işlemcisin ardından RSX'te 45 nm üretim teknolojisiyle kullanıcılara sunulacak. Yellow Light of Death adıyla anılan "Sarı Işık" hatasının da 45 nm üretim teknolojisi sonucunda daha da azalması bekleniyor.

 

Sony Playstation 3, CECH-2100A anakartından bir görünüm

Sony Playstation CECH-2100A serisinde kullanılacak olan anakart'ta RSX'in CECH-2000A modelinde bulunan bazı çiplerin kaldırıldığı görünüyor. Bu hamle Sony'nin üretim maliyetini düşürmesi konusunda Sony'e olumlu bir etki sunacak. Bu maliyet düşüşlerinin kısa süre içinde fiyatlara yansıması beklenmese de ileriki zamanlarda fiyatlarda indirime gidilmesi konusunda bir umut ışığı olarak düşünebilir. 45 nm teknolojisinin bir diğer olumlu yansıması da ısınma konusunda olacak zira çip'ler daha az ısınacağı için sade bir soğutma sistemi yeterli olacaktır. Sony Playstation 3 CECH-2100A serisinde sadeleştirilmiş bir soğutma sisteminin kullanılması bekleniyor.

CECH-2100A serisinde kullanılacak olan güç kaynağının (power supply) 412g olacağı belirtildi. Playstation 3 60 GB'lik modellerin sahip olduğu 815g'lık güç kaynağı ile karşılaştırıldığı zaman, konsolun daha da hafif olacağı anlaşılıyor. Soğutma sisteminde de sadeleştirme olacak ve dolayısıyla soğutma sistemi de önceki modellere nazaran daha hafif olacak. CECH-2000A serisi Playstation 3 Slim modellerde 545g ağırlığa sahip olan soğutma sistemi CECH-2100A serisi Playstation 3'lerde 408g ağırlığa sahip olacak.

 

CECH-2100A serisi Playstation 3'lerde kullanılacak olan 45nm teknolojisiyle üretilen RSX'lerin güç tüketimi bilgileri

Yukarda göstermiş olduğumuz tabloda 2 farklı Playstation 3 Slim modelinin karşılaştırması görünüyor zira 60 GB'lik kalın kasa Playstation 3'lerde Bluray disklerin kullanımı sırasında 160W'lik güç tüketiliyor. Kalın kasa Playstation 3'e oranlandığı zaman %50'ye varan ve CECH-2000A serisine oranla %15'e varan güç tasarrufu söz konusu oluyor.

 

Oyun konsolları ve bilgisayarların oyun esnasındaki güç tüketimleri tablosu

Sony'nin CECH-2100A serisi ile CELL işlemcisinden sonra RSX'i de 45nm üretim teknolojisiyle üretecek olması hem üreticiyi hem de tüketiciyi belirli bir zaman dilimi sonrasında olumlu yönden etikleyecek gibi görünüyor.

 

 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10270 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
sony
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim