Anlık Bildirim

Firebal' un ithalatı XG Vortec 600 Watt güç kaynağı

MGE adlı firmanın XG (Extreme Gamer) adı altında ürettiği ekstrem seri ürünlerden XG Viper kasa hakkında daha önce bir ön inceleme yazısı hazırlamıştık. Bu sefer kasa ile beraber gelen XG serisinden Vortec 600Watt model güç kaynağı için bir ön inceleme hazırladık. XG ürünlerini Türkiye' ye ithal eden Firebal, kasa ile beraber Vortec 500W güç kaynağı vereceğini açıklamıştı fakat bizim incelediğimiz ikilinin güç kaynağı Vortec' in 600Watt' lık modeli.

Vortec 600' ün kutusunun 600 Watt güce sahip bir güç kaynağından beklenilen ağırlığa göre oldukça hafif olması ilk başlarda biraz şüphe uyandırdı. Kutunun içinden, bir kaç sayfalık kullanım klavuzu, 20-24 pin ATX kablo çevirici, güç kablosu ve tabiki Vortec 600 çıktı. Güç kaynağını elimize alıp incelemeye başladığımızda hafifliğinden kaynaklanan ilk edindiğimiz olumusz ön yargılar biaz kaybolur gibi oluyor çünkü çok temiz ve kaliteli bir işçilik ile karşılaşıyorsunuz. Tamamen siyah kasanın üzerinde krom işlemeli Vortec amblemleri ve fan kontrol ünitesi, yan camlardan gözüken iç komponentlerin kaliteli görünümü ve kırmızı hasır tarzı malzeme ile kaplanmış güç kaboları oldukça şık bir görünüme sahip.

Üst tarafta 12cm ve arka kapakta 8 cm olmak üzere iki adet kırmızı ledli fan ile soğutulan Vortec' in arka taraftaki kaplı fan kontrol düğmesi iki fanı aynı anda kontrol ediyor. En düşük seviyede fanlar duyulmayacak kadar sessiz çalışıyorlar ve günlük kullanımda bir sorun teşgil edecek kadar ısınmıyor. Ayarı biraz arttırıp orta seviyeyi geçtiğimiz zaman fanlar rahatsız edecek şekilde ses yapmaya başlıyor. Maksimum ayarda çalışan fanlar oldukça yüksek bir hava akışı sağlıyor ve kasa içi sıcaklğının düşmesine önemli ölçüde yardımcı oluyorlar. Fanların hızı düştükçe led ışıkların parlaklığının azalması üst seviye ürünlerde istenmeyen bir durum. Bu da rahatsız edici bir nokta. İlginç olan diğer bir nokta ise fan ayar düğmesinin yönlerini belirten yazının ters yazılmış olması. Acaba örnek üründeki bir hata mı yoksa başka bir amacı mı var şimdilik bilemiyoruz. Sağ ve sol taraflardaki 1"x3" lik pencereler iç bileşenlerin daha iyi görülmesini sağlıyor ve çalışırken içerideki ledlerden çıkan ışıklar ile beraber oldukça hoş bir görüntü oluşturuyor. Fakat camlar çok ince akrilik malzemeden yapıldıkları için, yanlışlıkla zorlanmak durumunda kalırlarsa kırılacak bir görüntü sergiliyorlar.

1 standart ATX (paketten çıkan çevirici ile BTX ' e çevrilebiliyor), 1 P4 güç girişi, 2 SATA, ve 4 (Toplam 8) molex güç çıkışı olan güç kaynağının kabloları, yukarıda belirttiğimiz gibi hasır tarzı kırmızı bir bez ile sarılmış. Güç bağlantı noktaları ise yine uyum sağlansın diye kırmızı yapılmış ve sökülmesini kolaylaştırmak için üstten ve alttan bastırılarak çıkan bir yapı düşünülmüş. 600Watt gibi üst seviye bir güç kaynağında PCIe grafik kartları için güç çıkışı bulunmaması dikkat çeken başka bir nokta. Artık standar bir özellik olan, şebekeye dengeli yüklenmek için PFC de aktif olarak bulunuyor :)

Güç kaynağının alt tarafını çevirdiğimiz zaman çıkış değerleri ve özellikleri belirten bir etiket ile karşılaşıyoruz. Üst seviye güç kaynaklarında gözümüz hemen 12V hattına sağlanabilen amper değerlerini arıyor. Vortec 600 için bu değer tam olarak 37A. Diğer güç kaynaklarındaki gibi 2 yada 3 (hatta Enermax' ta 4) kanal 12V hattı gibi bir çözüme gidilmemiş. Tek kanaldan 37A çıkış verebildiği yazılı. Tek kanaldan verilen 37A ne kadar sağlıklı olur yada bir dezavantajı var mıdır derseniz bence tek kanal yerine dağılmış güç daha dengeli ve sağlıklı olurdu.

Esas önemli konu olan kullanımdan biraz bahsedelim. Çok uzun süre test etme imkanımız olmadı fakat elimizdeki imkanlar dahilinde kurabildiğimiz en ağır sistemi oluşturup bir süre test ettik. 2500MHz ' de 1,95V' da çalışan AthlonXP işlemci, nVidia 6800GT (420-1150), 2x512MB Winbond UTT, 2 adet sabit disk ve 3 optik sürücülü sistem ile yaptımız denemelerde, Prime95, 3DMark, SuperPI (Her ne kadar bellek ağırlıklı bir test olsada sistem stabilitesi açısından denedik) benzeri programlar ile yaptığımız zorlamalarda 12V hattı 12,2-12,4 arasında değişirken, 5V hattı aynı şekilde 4,99-5,1 arasında değişti. Yüklenme durumunda bu derğerler düşmedi, aksine bir miktar overvolt durumu gözlemledik. Yani Vortec600 yük altında kendini zorlayarak daha fazla güç sağlıyor. Buda sistem stabilitesi için büyük bir artı. Henüz çok yeni olan ürünü inceleyen birkaç site de bizimle aynı görüşe sahipler. Yani Vortec 600' ün güç beslemesinin çok stabil ve temiz olduğu kanısına varmışlar.

Toparlamak gerekirse ilk bakışta hafif olduğu için kafamızda soru işaretleri oluşturan Vortec600' ü inceledikçe içimiz ısındı. Sessiz çalışması, şık görünümü, kaliteli bileşenleri ve en önemlisi performansı ile oldukça beğenimizi kazandı. Elimizdeki sistem 600Watt' lık bir güç kaynağını ne derece zorlar, elde ettiğimiz değerler nasıl bir fikir vermeli derseniz, bizce 2500MHz 1,95V luk AthlonXP ve 6800GT, günümüz sistemleri için yüksek sayılabilecek seviyede bir güç istiyorlar. Değerlere bakarak güç kaynağının stabil olduğunu söyleyebiliriz. Fiyatına gelince şimdilik Firebal tarafından açıklanan kesin birşey yok. Fakat haberini burada verdiğimiz gibi, Firebal' un XG Viper kasa ile beraber Vortec 500' ü 140 dolara satacağını düşünürsek, 600W' luk bu güç kaynağının fiyatını aşağı yukarı tahmin edebilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim