Anlık Bildirim

Gigabyte'dan RAMDISK PCI kart

Anakart üreticileri yıllar içerisinde karlılıkları ciddi biçimde azaldığı için pazarlamanın klasik ve işe yarar stratejilerinden biri olan genişleme politikasını seçerek ürün gamlarına sürekli yenilerini eklediler ve bugün olduğu gibi optikten, heatsinklere kadar geniş yelpazede ürünlerle karşımıza çıktılar.

Bu değişik ürünlere en son örnekte Tayvan'da bugün başlayan sektörün en önemli olaylarından biri olan Computex 2005 Taipei'de Gigabyte'ın standında yerini alan Gigabyte GC-RAMDISK PCI kart.

RAMDISK'in ne olduğu konusunda fikri olmayanlara hızlı bir hatırlatma: RAMDISK bildiğimiz RAM belleklerin elektrik beslemesiyle sürekli devrede tutulup bunları sabit disk yerine kullanmaya yarayan düzeneklere verilen ad. Elektronik devre olan RAM'lerin mekanik bir sabit diskten binlerce kat daha hızlı olduğunu hesaba katarsanız niçin RAM'lerden oluşan bir sabit diskin istendiğini anlayabilirsiniz.

Yukarıda resmini gördüğünüz Gigabyte GC-RAMDISK 4 adet standart DIMM slotuna (DDR bellekler için) ve geleneksel PCI arayüzüne sahip bir ek kart. Kartın üst bölümünde (slotların üstü) yer alan entegreler DIMM'lere giden gelen veriyi SATA formatına çevirme görevini gerçekleştiriyorlar. Kartın sağ yanında yer alan kara kutu ise bilgisayar kapalı olduğunda yani PCI slotundan elektrikle beslenmediğinde 16 saate kadar kart üzerindeki RAM'lerdeki bilgilerin uçmasını yani silinmesini önleyen şarj edilebilir bir pil.

Tabii eğer arada bilgisayarınızı açmadıysanız 16 saat sonunda pilin enerjisinin tükenmesiyle süper hızlı sabit diskinizin içindeki tüm bilgileri kaybediyorsunuz ! Pil sistem açıldığı anda eğer dolu değilse kendini PCI slotundan aldığı enerjiyle şarj ediyor. Sisteminizi hiç kapatmıyorsanız ve 10 saatten fazla süren elektrik kesintileri yaşamıyorsanız bu süre yeterli gözüküyor, tabii çok önemli verileri burada saklamak haricinde !

Üstte SATA çevirici entegrenin varlığından bahsetmiştik; buradan da anlaşılabileceği üzere DDR RAM'lerden oluşan diskinizi bir SATA portuna bağlıyorsunuz ve sisteminiz de kullanılan bellek miktarı kadar yeni bir SATA diski görüyor.

SATA arayüzünün kullanımı aynı zamanda kartın performans sınırlarını da belirliyor: Üzerinde ne kadar hızlı bellekler kullanırsanız kullanın SATA 150'nin teorik veri aktarım hızına (150MB/sn) bağlı olduğunuzdan bunun bir önemi kalmıyor. Bu limite bağlı olarak ta kart DDR200 (PC1600) belleklerle çalışıyor - bulması biraz güç olan PC1600 belleklerin 512MB olanları ben yazıyı hazırlarken Pricewatch'da 38$'dan başlıyordu.

Erişim süresinin sabit disklere göre çok çok düşük olması, SATA arayüzünün bant genişliğinin teoride tamamını kullanabilmesi kartın avantajları.

RAMDISK'lerin her zaman en önemli kısıtlaması maliyetleri olmuştur: 100-150$ aralığında 120/160 GB sabit diskler bulmak mümkünken bir kaç GB sabit disk için yüzlerce $ harcamak gerekiyor.

Kartın fiyatı bu maliyet tablosu içerisinde önemli bir yere sahip değil neyse ki, Gigabyte kart için 50-60$ bir etiket düşünüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim