Anlık Bildirim

Erdoğan talimat verdi: Karlov'un katili Altıntaş'ın telefon şifresi kırılacak

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un katilinin telefonun şifresi kırılmaya çalışılıyor. Erdoğan, "Maliyeti ne olursa olsun şifreyi kırın" talimatı verdi.
Geçtiğimiz yıl yaşanan Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un suikastına ilişkin yürütülen soruşturmada gelişmeler yaşanıyor. Emniyet güçleri suikastçı polisin telefonunu ele geçirmiş ancak şifresini kıramamıştı. Andrey Karlov'un katili Mevlüt Mert Altıntaş'ın iPhone 4S telefonun şifresinin kırılması için harekete geçildi. 

Telefonun şifresinin kırılması için İsrailli bir şirket ile temasa geçilmiş ancak şirket telefonu yurt dışına çıkarmak istediği ve kırılacağının garantisini veremediği için görüşmeler sonlandırılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi

Büyükelçi Karlov’un ölüm yıl dönümü nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve soruşturmayı yürüten Başsavcı bir araya geldi. Erdoğan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) başta olmak üzere soruşturmada görev alan birimlere, söz konusu telefon şifrenin kırılabilmesi için “Ne gerekiyorsa yapılsın. Maliyeti ne olursa olsun telefonun şifresini kırın” talimatı verdi.

Hindistanlı bir firma ya da beyaz şapkalı hackerlar kırabilir

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, saldırganın telefon şifresini Hindistanlı bir firmanın kırabileceğini ve telefonu yurt dışına çıkarmadan Türkiye’de gerekli çalışmalar yapabileceğini aktardı. Rus heyeti ise şifrenin kırılması için Rusya’da bulunan beyaz şapkalı hackerlardan yardım alınabileceğini belirtti.

FBI pazarlığa girdi

Karlov’un katilinin gmail hesabından silinen yazışmalar için Google’dan yardım istedi. Google, mesajların geri döndürülemez şekilde silindiğini bildirdi. Adliye kaynaklarından alınan bilgiye göre maillerin geri getirilmesi için FBI ilginç bir teklifte bulundu. FBI, Karlov suikastı dosyasına karşılık katilin mailindeki bilgileri vermeyi teklif etti.

FBI yetkilileri soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ilgili 'gmail' hesabına Mart ayında tedbir koydurduklarını belirterek "e-mail yazışmaları karşılığında dosyadaki tüm dijital kayıtları verin" teklifinde bulundu. Savcılık tarafından 'garip' olarak nitelendirilen talep geri çevrildi.

Sabit diskinde silinen dosyalara ulaşıldı

Saldırganın bilgisayarındaki sabit diskini incelemeye alan Rus heyeti sabit diski ülkelerine götürdü ve yapılan incelemeler sonucu saldırganın sildiği dosyaları buldu.

Rus heyeti, Altıntaş’ın bilgisayarında “Fetullah Gülen” ibareli 2 dosya, “Hizmet” ibareli 690 dosya, “FETÖ” ibareli 4 dosya, “Nur Cemaati” ibareli 1 adet dosyanın silindiğini tespit etti. Rus heyeti, silinen dosyalar içinde yaptığı taramada “El –Kaide”, “El –Nusra” ve “DEAŞ” ibaresi geçen herhangi bir dosyaya ulaşamadı.

iCloud hesabına erişildi

Soruşturma kapsamında Altıntaş’ın telefonundaki iCloud hesabına erişilmişti. iCloud hesabı üzerinde Altıntaş’ın yaptığı WhatsApp yazışmaları da bulundu. Whatsapp sohbetlerinde El-Kaide’nin karşıtı mesajlarına ve kız arkadaşıyla yaptığı bir yazışmada “Şehadet istiyorum” mesajına ulaşıldı.


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9192 kez okundu.
35 kişi, toplam 36 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
google, rusya ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim