Anlık Bildirim

İngiltere, halkının internet üzerindeki her adımını tek tek izleyecek

Yeni çıkarılması planlanan yasa ile birlikte İngiltere’de kullanıcıların web trafiği yoğun bir gözetim altına alınacak. Uzmanlara göreyse bu uygulama biraz fazla aşırı. Peki İngiltere ne yapacak?
Dünyada genelinde zaman zaman patlak veren dijital dünyadaki kullanıcıların gizliliğine dair olumsuz gelişmeler bu sefer İngiltere’den geldi. Yeni kanun tasarısı şu an politikacıların onayından geçti. Yasalaşmadan önce sadece kraliyetin resmi onayını bekleyen kanun tasarısı, vatandaşlar tarafından oldukça tepki çekeceğe benziyor.

Söz konusu mevzuatın adı ise Araştırmacı Yetkiler Yasası. Her ne kadar masum gibi görünse de içinin hiç de iyi olmadığını belirtelim. Söz konusu yasa sayesinde İngiltere, bütün dünyadaki trafiği gözetleme yetkisine sahip olacak. Asıl olarak ise yeni yasa vatandaşların telefon görüşmelerini, internette ziyaret ettikleri siteleri, sayfada ne kadar kaldıklarını ve hangi IP üzerinden bu işlemi gerçekleştirdiklerini hükümetin gözetlemesine yasal olarak imkan tanıyor.


Dünya çapında da yayılabilir

Tasarının bu güne kadar hiç dikkatleri üzerine çekmeden bu denli ilerlemesi ise akıllarda soru işaretleri bırakırken İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılması süreci bu tasarının üzerini örtmüş olabilir. Uzmanların belirttiğine göre bu tasarının etkileri dünya çapında da görülebilir zira İngiltere’de çıkarılan bir yasa diğer ülkeleri de buna itebilir.

İngiltere'nin siber saldırılara ve tehditlere karşı ülkeyi korumak amacıyla hükümet tarafından görevlendirilen güvenlik ve istihbarat kurumu ana binası. (GCHQ)

Çözüm var fakat...

İngiltere, halkının internet üzerindeki her adımını tek tek izleyecek


Tabi kullanıcılar VPN, Tor gibi çeşitli yazılımlar aracılığıyla bu gözetimi teorik olarak bertaraf edebilir. Sızan bilgilere göreyse İngiliz hükümeti, çeşitli teknoloji firmalarına yazılımlarında yetkililerin kullanıcıların bilgilerine kolayca erişebilmesini sağlayan arka kapılar bırakması için çeşitli baskılar yapabilmenin yanı sıra güvenlik çözümlerini kırılmaya daha müsait hale getirmeye de zorlayabilecek. Bu İngiltere tabanlı olmayan şirketleri o kadar etkilemeyebilir lakin Apple ve Facebook gibi İngiltere’de binlerce çalışanı olan firmaları zora sokabilir. Öte yandan bu durum firmalara yatırımlarını geri çekme gibi bir koz da sağlamıyor değil.
 
İşin daha da kötü yanı ise firmalarla yetkililer arasında gerçekleşecek olan bu tartışmaların gizli yapılacak olması. Bunun ancak bir firmanın İngiltere’den çıkmasıyla anlaşılabileceğini belirten uzmanlar bu tür kapanma olaylarının bütün dünyada hissedebileceğinin de altını çiziyor.

Teknoloji devlerinden ortak tepki

İngiltere, halkının internet üzerindeki her adımını tek tek izleyecek Tam Boyutta Gör


Öte yandan yeni kanunu bu yılın başlarında Facebook, Microsoft ve Google gibi büyük firmalar kınamıştı. Apple CEO’su Tim Cook ise yasanın duyurulması durumunda korkunç sonuçlar doğuracağını belirtmiş, yasaya dikkat çekmişti. Gelişmenin dünya çapındaki etkilerini ise zaman gösterecek. Görülen o ki önümüzdeki yılların sivil toplum kuruluşlarınca en çok dile getirilecek konularının başında hükümetlerin, halkın üzerindeki dijital dünya mahremiyetine saygı göstermeyişi gelecek. Bu durum az gelişmiş ülkelerde de gelişmiş ülkeler için de çözümü yıllar alacak bir mesele olacağa benziyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3627 kez okundu.
17 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
takip, ingiltere ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim