Anlık Bildirim

Haber Merkezi: MSI'dan 8800GTS görünümlü 8800GT, Hitachi'den 1.5TB'lık HDD ve diğerleri

Donanım dünyasında yaşanan güncel gelişmeleri mercek altına aldığımız "Haber Merkezi" dizimizin bu bölümünde yine öne çıkan haberleri sizler için derledik.

MSI'dan 1G Bellekli ve 8800GTS (G92) Soğutmalı GeForce 8800GT

Özellikle ikinci el otomobil pazarlarında "Doğan görünümlü Şahin" ve benzer başka ilanlara sanırım birçoğumuz tanık olmuşuzdur. Tabi ordaki amaç eldeki aracı bir miktar daha yüksek fiyat üzerinden satabilmek iken donanım dünyasının kondisyonu yüksek oyuncularından MSI, 8800GTS görünümlü yeni 8800GT modeli ile dikkat çekecek gibi gözüküyor. Bilindiği üzere şu sıralar yurt dışında bir tartışma aldı başını gidiyor. Kimileri GeForce 8800GT'nin sahip olduğu soğutmanın gürültü ve performansını tartışırken, kimileriyse Nvidia'nın 8800GT için çapı genişletilmiş yeni bir soğutma kullanmaya başlayıp başlamadığını yada bazı üreticilerin kendi kararları doğrultusunda özel soğutma kullanıp kullanmadığını sorguluyorlar.

MSI ise bu tartışmalara adeta son verecek özel bir model ile karşımıza çıkıyor. Yapılan pek çok test hem soğutma performansı hemde gürültü oranı açısından GeForce 8800GTS ile kullanılmaya başlanan yeni soğutmanın GeForce 8800GT üzerinde yer alan referans soğutmadan çok daha etkili olduğunu ortaya koymakta. Buradan yola çıkan MSI, hazırladığı 8800GT temelli yeni ekran kartında 8800GTS soğutmasını esas almış durumda. Bu sayede hem soğutma performansını arttırmayı hemde gürültü oranını düşürmeyi amaçlayan MSI'ın yeni ekran kartının saat hızları ise gelen bilgilere göre mhtemelen standart değerlerde olacak gibi gözüküyor. 2007 yılı bitmeden satışa sunulması beklenen ürünün fiyatı hakkındaysa şu an için net bir bilgi bulunmuyor.

Haber Merkezi: MSI'dan 8800GTS görünümlü 8800GT, Hitachi'den 1.5TB'lık HDD ve diğerleri

Foxconn Intel için P45 ve G45 Yonga Setli Anakart Üretecek

Dünyanın en büyük anakart üreticilerinden biri olan Foxconn, Intel için yeni anakartlar üretecek. Daha önce Nvidia için nForce 680i SLI yonga setli referans tasarım anakartı da hazırlayan Foxconn, Intel'in 4 serisi yeni yonga seti ailesinin bazı yonga setleri için Intel adına anakart hazırlayacak. Bilindiği üzere yonga seti üretiminin yanı sıra Intel özellikle kendi kanalı için her yeni yonga seti ailesiyle birlikte logosunu taşıyan, Intel markalı anakartlarını da pazara sunmakta. Gelen bilgilere göre, gelecek yılın ikinci çeyreği içerisinde yeni yonga seti ailesinin X48'den sonraki iddialı üyesi P45 ve entegre grafik işlemcili top model olan G45 yonga setini kullanan Intel anakartlarını Foxconn üretecek. Bilindiği üzere yeni yonga setlerinden P45, Intel'in 45nm üretim teknolojisine sahip çift ve dört çekirdekli işlemcilerine tam destek vermenin de ötesinde yeni köprüsü ICH10 ve AMD-ATi'nin Crossfire Xteknolojisine verdiği destek ile öne çıkarken G45 yonga seti ise DirectX 10 desteği ve G33'den 3 kat daha hızlı olan yeni grafik işlemcisi ile öne çıkacak gibi gözüküyor.

Intel'in Yol Haritası ve SSE4 için Planlar

Haberlerini de verdiğimiz üzere Intel'in 20 Ocak'ta çıkması beklenen 45nm üretim teknolojisine sahip Yorkfield kod adlı 4 çekirdekli işlemcileri Şubat-Mart dönemine ertelenmiş durumda. 7 Ocak'ta 45nm üretim teknolojisine sahip Mobil Penryn işlemcilerini duyurması beklenen Intel, 20 Ocak'ta ise yine 45nm üretim teknolojisine sahip Wolfdale kod adlı çift çekirdekli E8000 serisi işlemcilerini kullanıcıların beğenisine sunacak. Intel'in özellikle 4 çekirdekli işlemcileri için yaptığı tarih ötelemesinin ardında firmanın 65nm üretim teknolojisine sahip 4 çekirdekli Core 2 Quad serisi işlemci ailesinin rakip AMD'nin Phenom işlemcileri karşısında açıkçası çokta zorlanmadan liderliklerini korumaları* gösterilmekte.

Haber Merkezi: MSI'dan 8800GTS görünümlü 8800GT, Hitachi'den 1.5TB'lık HDD ve diğerleri

Rakipsizliğin de verdiği kendine güven ile yol haritasında bu şekilde bir güncellemeye giden Intel'in yenilenen yol haritasına ve SSE4 ile ilgili bazı planlarına bakmakta fayda var. 2008 yılı aslına bakılırsa Intel için pek çok açıdan belki yeni yüzyılın şimdiye kadar ki en önemli zaman dilimi olacak. Zira 45nm üretim teknolojisi ile üretim teknolojisi açısından son derece önemli bir adım atan firma yılın ikinci yarısında masanın üzerine koyacağı Nehalem mimarisi ile birlikte pek çok yapı taşını da radikal bir şekilde değiştirmeye hazırlanıyor. Daha önce firmanın Nehalem mimarisi hakkında uzun ve detaylı bir yazıyı da sizlere sunmuştuk. İşlemcilerinin yanı sıra yonga seti cephesinde de firma bilinen kalıpları yıkacak bazı adımları yine bu yıl içerisinde atacak.

Intel'in Penryn ile attığı çok önemli bir adımı da burada ifade etmekte fayda var. Netburst mimarisine dayanan Pentium D serisi işlemcilerini 90nm'den 65nm üretim sürecine geçirdiğinde sadece nanometrik bir ilerleme kaydeden ama mimari üzerinde performans arttırımı sağlayacak ciddi bir iyileştirme veya ekleme yapmayan ve kazanılan termal avantajların yanında performans anlamında Athlon64 X2 serisi karşısında önemli bir sıçrama gerçekleştiremeyen Intel, Penryn'de ise farklı bir yol izliyor ve nanometrik küçülmenin yanında mimariye kazandırdığı ek özellikler ile performans anlamında da farklı açılımlar gerçekleştiriyor. Kuşkusuz Intel'in bu yönde gerçekleştirdiği hamlelerinin başında eklenen 47 adet yeni SSE 4.1 komu seti gelmekte.

Haber Merkezi: MSI'dan 8800GTS görünümlü 8800GT, Hitachi'den 1.5TB'lık HDD ve diğerleri

Intel'in Penryn ile kullanımına başlayacağı ve SSE4.1 başlığı altında anılan 47 adet yeni komut seti destek verilen uygulamalarda %70+'a varan performans artışı sağlamayı hedefliyor. Intel cephesinde, kullanılan yeni komut setinlerinin özellikle vektörel grafik hesaplamalarında, 3D oyunlarda, yüksek tanımlı video işleme ve çözümleme odaklı uygulamlarda ciddi peformans artışı sağlaması bekleniyor. Özellikle grafik endüstrinin ve sinema dünyasının post-prodüksiyon aşaması gibi spesifik alan ve operasyonlarda performans artışı paralelinde ciddi zaman kazanımı sağlaması beklenen yeni komut setleri için Intel'in yazılım firmaları ile ortak çalışmaları da devam eidyor ve 2008 yılında SSE4.1 desteği veren farklı segmenlerde çok sayıda uygulamanın çıkması bekleniyor. Bu arada firma Nehalem mimarisine sahip ilk işlemcilerde de ekleyeceği 7 adet yeni SSE4.2 komut seti paketiyle 45nm üretim teknolojisi için toplamda 54 yeni komut setini devreye sokmuş olacak.

* Her ne kadar Intel'in işlemci ertelemesinde yaşanan bir FSB erratası da neden olarak gösteriliyor olsa bile sektör içindeki genel kanı rakipsizlikten ötürü bu tür bir ertelemenin olduğunu işaret ediyor.


Hitachi'den 1.5 Terabyte'lık Hard Disk

Depolama çözümlerinde sektörün lider oyuncularından biri olan Hitachi'nin gözü yükseklerde. Önümüzdeki ay gerçekleştirilecek olan Tüketici Elektroniği fuarında Hitachi'nin 1.5 Terabyte'lık yeni hard diskini sergileyeceği ifade ediliyor. 1 Terbabyte'lık hard diski ile sektöre bomba gibi düşen firma anlaşılan yine bir ilki gerçekleştirmek istiyor. Gelen bilgilere göre, 1TB'lık hard diskinde 3.5" boyutunda 200GB'lık 5 plaka kullanan firma 1.5TB'lık yeni hard diski içinse plaka kapasitesini 334GB'a çıkarıyor. Bu sayede 1TB'lık modele göre %50 artış sağlayacak olan Hitachi yine çok konuşulacağa benziyor.

Haber Merkezi: MSI'dan 8800GTS görünümlü 8800GT, Hitachi'den 1.5TB'lık HDD ve diğerleri

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim