Anlık Bildirim

HD DVD Blu-ray'den bir adım önde, fakat son sözler söylenmiş değil

Yeni nesil optik medyalar ve bu medyaları oynatıcı cihazlar piyasada yerlerini ufaktan almaya başlamışken HD DVD ve Blu-ray medyalar arasındaki çekişme devam ediyor. İki medyanın arkasında da dünyanın en büyük şirketleri yer almakta ve firmalar ortak bir noktada buluşmaya yanaşmıyorlar.

Temelde bu iki medyanın teknik olarak farkları fazla değil. Her iki medyada disklerdeki bilgiyi 405nm dalgaboylu lazer ile okuyor. Fakat Blu-ray disklerde bilgi katmanı disk yüzeyinin 0.1mm altında bulunurken, HD DVD disklerde bu bilgi katmanı yüzeyden 0.6mm derinde bulunuyor. HD DVD tek katmanda 15 gb, çift katmanda 30 gb bilgi depolayabilirken, Blu-ray tek katmanda 27gb, çift katmanda ise tam 50gb bilgi saklayabiliyor. Fakat Blu-ray disklerin üretimi daha zor ve pahalı.


Şu ana kadar Toshiba, Avrupa, Amerika ve Japonyada 6 adet HD DVD oynatıcı piyasaya sürdü. Buna ek olarak RCA firması da bir HD DVD oynatıcıyı Amerikada satışa çıkardı. Blu-ray cephesinde ise Panasonic, Philips ve Samsung ancak 1'er adet Blu-ray medya oynatıcı cihaz çıkarabildi. Piooner, Sony Sharp gibi firmaların ürünleri ise hala hazır değil.

Blu-ray, HD DVD'ye karşı birçok avantaja sahip olmakla beraber ki bunların en önemlisi kapasite, HD DVD kullanıcılara şu an çok daha bütçe dostu bir çözüm sunmakta. Bu işin içinde bir de bilgisayar donanımı olmak gibi bir durum söz konusu olduğundan HD DVD, Blu-ray'in bu konuda bir adım önüne geçiyor. Bunun yanında HD DVD oynatıcıların 320$'dan başlayan fiyatlarına karşın en ucuz Blu-ray oynatıcının 799$ olması HD DVD'nin Blu-ray dan daha çok satılmasına sebep olan başka bir sebeb.

Blu-ray camiasının belirttiğine göre şu anda satışta olan 70 civarı Blu-ray film bulunmakta. Bu sayı HD DVD de ise 164. Toshiba ve Nec yıl sonunda kadar 214 filmin hazır olacağını söylüyor. Amazon.comdaki film fiyatları ise Blu-ray için 25-27$, HD DVDiçin ise 20-25$ aralığında. Fiyat dezavantajına rağmen Blu-ray elektronik üreticilerinden ve Hollywood stüdyolarından HD DVD'ye göre daha fazla destek görmekte. Şu anda Blu-ray'i destekleyen üreticiler arasında Panasonic, Pioneer, Philips, Sharp, Sony gibi firmalar varken, Thoshiba, Nec ve RCA/Thompson HD DVD 'nin arkasında durmakta..

HD DVD Blu-ray'den bir adım önde, fakat son sözler söylenmiş değil


HD DVD'yi destekleyen film şirketleri New Line Cinema, Paramount Pictures, Universal Pictures ve Warner Bros. Blu-ray ise Paramount Pictures, Sony Picturtes, Twentieth Century Fox , Universal Pictures, Walt Disney and Warner Bros tarafından desteklenmekte. Blu-ray arkasındaki desteğe rağmen, Blu-ray sistemler yaygınlaşana kadar HD DVD filmler ve oynatıcılar satıldıkça yaygınlaşacak ve bu yayılma HD DVD ürünlerini daha da cazip fiyata temin etme imkanı sunacaktır. HD DVD'nin bu artacak olan pazar payı şu anda Sony ve Blu-ray'e destek veren firmaların HD DVD tarafına kaymalarına da sebeb olabilir.

Sony'nin Blu-ray için en büyük kozu ve aynı anda sıkıntısı olan Playstation 3 ise üretim sıkıntılarını aşıp doğru dürüst satılmaya başlanabilirse, Blu-ray 'in yayılmasına büyük katkı sağlayabilir. Bilindiği gibi Sony 'nin yeni oyun konsolu Blu-ray filmleri oynatma gibi bir özelliğe de sahip. Satılan her Playstation 3, satılan bir Blu-ray anlamına gelmekte. Günümüz oyun konsolları oyun oynatmanın yanında bir çok farklı multimedya özelliğe de barındırdığından, Playstation 3'ü bir Blu-ray oynatıcı olarak düşünmemek bir hata olacaktır.

Şu anki durumu değerlendirirsek, Blu-ray arkasındaki destekle pazardaki iddiasını sürdürüyor. HD DVD ise yaygınlığını ve uygun fiyatını avantaj olarak kullanarak Blu-ray den bir adım daha önde gidiyor. Fakat yakın gelecekte herşey tersine dönebilirmiş gibi durması şu anda bu yeni medya oynatıcıların alınmasında acele edilmemesi gerektiğini gösteriyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim