Anlık Bildirim

ADATA ilk QLC NAND tabanlı SSD ürününü duyurdu

Depolama ürünleri alanında lider firmalardan birisi olan ADATA ilk QLC NAND bellek tabanlı SSD sürücüsünü satışa sunuyor. ADATA Ultimate SU630 SSD özellikleri haberimizde.

Gelecek yıllarda HDD teknolojisinin yerini alacağı konusunda iddialı analizler olan QLC NAND tabanlı SSD ürünler yavaş yavaş piyasaya çıkmaya başladı. ADATA son kullanıcılara yönelik olarak ilk ürününü duyurdu.

QLC NAND nedir?

QLC NAND bellekler bir hücreye 4 bit yazılmasını ifade ediyor. NAND bellek pazarında ilk olarak tek hücreli SLC ürünleri piyasaya çıkmıştı. Daha sonra 2 hücreli MLC bellekler ve sonrasında da 3 hücreli TLC bellekler geliştirildi.

Her aşamada zar başına depolama yoğunluğu artarken QLC ile zirveye çıkmış oldu. 64-katmanlı bir bellekte 4 hücreli olanın 3 hücreli olana göre yüzde 33 daha fazla depolama alanı barındırdığı tespit edilmiş. Micron bu sayede tarihteki ilk 1Tb kapasiteli ticari NAND zarını geliştirmeyi başardı.

Hücre başına daha fazla bit ekleyebilmek yoğunluğu arttırarak enerji verimliliği sağlıyor olsa da kullanım ömrünü biraz azaltıyor. Hata düzeltme mekanizması gibi bazı teknolojiler ile bunun önüne geçilmeye çalışılmış. QLC bellekler hemen hemen TLC bellekler kadar ömre sahip.

TLC belleklerde örneğin 500GB kapasiteli bir SSD modeli 300TB yazma ömrü sunuyor. Yine hücre başı veri girdi döngüsü de ortalama 1000 civarında. QLC NAND bellekler özellikle daha düşük maliyet açısından tercih edilecek.

ADATA Ultimate SU630 SSD özellikleri

2.5 inçlik formatta geliştirilen ADATA Ultimate SU630 SSD modeli SLC tamponlama sayesinde 520MB/s okuma ve 450MB/s yazma hızlarına ulaşabiliyor. LDPC (Low-Density Parity-Check) ve ECC (error correcting code) teknolojileri sayesinde hatalar hızlıca düzeltilerek kullanım ömrü uzatılıyor.

240GB, 480GB ve 960GB kapasitelere sahip olan SSD modeli 1500G/0.5ms sertifikası ile şoklara karşı dayanıklı. SSD Toolbox yazılımı ile SSD sürekli kontrol edilebilirken Migration Utility yazılımı da HDD sürücülerden geçişi kolaylaştırıyor. 2 yıl garanti ile gelecek olan yeni modelin henüz fiyatı açıklanmadı.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim