Anlık Bildirim

Ağa bağlı depolama cihazlarında açıklar bulundu

Eğer depolama aksesuarı olarak bir NAS cihazı tercih ettiyseniz risk altında olabilirsiniz. Araştırmacılar pek çok NAS cihazında yönetici yetkisini ele geçirebilecek açıklar bulmuş.

Kullanıcıların herhangi bir kablo bağlantısı gerektirmeden evindeki internet ağına dahil ettiği ve kablosuz olarak ulaşabildiği depolama cihazları son dönemde segmentin ilgi gören ürünleri haline geldi. Ne var ki güvenlik zafiyetleri burada da gündemde.

İnternete bağlı her cihaz risk altında

Ağa bağlı depolama üniteleri arasında incelemeler yapan güvenlik araştırmacıları; NetGear Stora, Seagate Home ve Medion LifeCloud ürünlerinde yer alan bir açık nedeniyle saldırganların uzaktan erişim sağlayabileceğini belirtmiş.

NAS ürünleri depolama hizmeti sunabilmek için bir sunucu ve web ara yüzüne ihtiyaç duyuyor. Synology gibi bazı üreticiler kendi arayüzünü geliştirirken çoğunluk ise üçüncü taraf firmalardan yazılım sağlıyor.

Araştırmaya konu olan 3 NAS ürünü Axentra tarafından geliştirilen Hipserv adında bir yazılım kullanıyor. Linux tabanlı Hipserv yazılımı PHP gibi pek çok web teknolojisini kullanarak kendi web arayüzünü kullanıcılara sunuyor.

Araştırmacılar Hipserv içerisinde 3 farklı açık tespit ettiklerini, saldırganların bu açıkları kullanarak sürücülere sızabileceğini ve verileri silmeye kadar giden pek çok yetkiye sahip olabileceğini ifade ediyor. Axentra şimdilik bu rapora bir cevap vermemiş. Üreticilerden de bir ses yok.

Dördüncü bir açık ise WD My Book Live sürücüsünde keşfedilmiş ve yine uzaktan yetki alabilmeyi mümkün kılıyor. Western Digital ise bahse konu sürücününü üretiminin 2014 yılında sona erdiğini ve haliyle teknik destek altında olmadığını, bu bakımdan kullanıcıların sadece güvendikleri cihazlara erişim hakkı tanıması gerektiğini ifade ediyor.

Araştırmacılar sürücülere sızabilmek için sadece IP adresini bilmenin yeterli olduğunu belirtiyor. Shodan ve ZoomEye gibi arama motorları ile erişime açık cihazlar kolayca bulunabiliyor. Yapılan aramalarda araştırmaya konu olan cihazların yaklaşık 2 milyon adet olduğu tahmin ediliyor.

İşin iyi tarafı araştırmacılar bu açıkları kimseyle paylaşmayı düşünmüyor. Yine de kullanıcıların NAS cihazlarını internet erişimine kapalı hale getirmelerini tavsiye ediyorlar.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim