Anlık Bildirim

Gelecekte Mac cihazlarının SSD sürücüleri 1000 kat daha hızlı olacak

Teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeleri iyi takip eden Apple, Thunderbolt standardını ilk kez kullanarak ses getirmişti. Firma, ikinci büyük hamlesini 3D XPoint teknolojisi ile yapabilir.

Intel'in Micron ile birlikte yıllardır üzerinde çalıştığı 3D Xpoint bellek teknolojisi, geçen yıl resmiyete kavuşmuştu ve Optane markasıyla ilk SSD ürünlerinde boy göstermek için gün sayıyor. Optane markasının müşterilerinden birisi Apple olabilir.

3D XPoint nedir?


NAND belleklerin temel aldığı değişken olmayan bellek teknolojisi (NVMe) üzerine inşa edilen 3D XPoint, NAND belleklere göre 1000 kat daha hızlı ve 1000 kat daha fazla dayanıklı olabiliyor. Ayrıca standart belleklere göre 10 kat daha fazla yoğunluk ve kapasite sunabiliyor. Bu sayede maliyetler düşüyor, gecikme zamanları azalıyor, kapasite ve performans artıyor.

3D XPoint bit satırları ile yazı satırları arasına yerleşen ve bireysel olarak ulaşılabilen hücre yığınlarından oluşuyor. Veri depolama ve geri çağırma için bir anahtar sistemi ile birleştirilen bu yapı, elektronları hapsederek veri depolama yöntemini kullanmıyor. Bunun yerine bellek hücresinin malzemesindeki bir özelliğin değiştirilmesi sayesinde veri depolanabiliyor ancak Intel şimdilik bununla ilgili detayları açıklamıyor.

3D XPoint bellekler bu sayede bellek hücreleri birbirine daha yakın şekilde paketlenebiliyor, daha yüksek yoğunluklara erişebiliyor, küçük veri paketlerinin işlem görmesi ile daha hızlı ve daha verimli I/O performansı ortaya çıkıyor. İlk etaptaki 3D XPoint belleklerin her yongasında 128Gb bellek depolanabilecek. Bu sayede yongaya daha fazla katman eklenerek ileride bu yoğunluk daha da artırılabilecek.


Apple'ın bazı Mac modellerinde kullandığı PCIe tabanlı SSD sürücüler, NVMe protokolünü kullanıyor ve bu sayede gecikme sürelerini en aza indiriyor. Sektörden gelen bilgilere göre, bu uyum sayesinde Optane SSD ürünleri kolay bir şekilde Mac ürünlerine entegre edilebilecek. Böylece gelecekte çok hızlı veri transferlerine imza atan Mac ürünleri görmek mümkün olacak.

Şimdilik kesin bir zaman dilimi verebilmek mümkün değil zira Apple bazen bir teknolojiyi herkesten önce kullanmaya başlarken, bazen de uzun yıllar izledikten sonra ürünlerinde yer vermeye başlıyor. Muhtemelen ilk Optane SSD ürünleri piyasaya çıktıktan sonra, Apple'ın yaklaşımı da az çok belirginleşecektir.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5143 kez okundu.
19 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, intel 3d xpoint ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim