Anlık Bildirim

Samsung Z-NAND bellekler Intel Optane belleklere rakip oluyor

SSD pazarının tartışmasız lideri olan Samsung, çok tanıdık SLC NAND bellek türünü kullanarak Intel Optane serisinin karşısına çok iddialı Z-NAND belleklerini çıkardı.

Intel ile Micron’un birlikte geliştirdiği ve NAND belleklerden çok daha hızlı erişim sürelerine sahip olan Optane bellekler ilk olarak sunucu tarafına sonrasında da tüketici tarafına ulaşmış durumda. Samsung da Z-NAND adını verdiği bellek teknolojisi ile Intel Optane’ın karşısına çıkıyor.

Samsung Z-NAND bellekler neler sunuyor?

Bazı ortaklara test amaçlı dağıtılmaya başlanan Z-NAND bellekler ile ilgili bazı teknik detaylar paylaşıldı. Yeni bellekler SLC NAND modüllerini temel alıyor ve yine 3 boyutlu dizilim ile geliyor. Samsung mevcut teknolojileri geliştirdiği için maliyet konusunda oldukça iddialı. Çok hızlı erişim süreleri ise özelleştirilmiş bir NVMe kontrolcü ile sağlanıyor.

İlk etapta kurumsal tarafa sunulacak olan Z-NAND SSD serisinde ilk üye Z-NAND SZ985 adını taşıyor. Yazma ve okuma hızlarında 3.2GB/s seviyesini yakalayan SSD ürünü rastgele olarak ise yazma performansında 150 000 IOPS, okuma performansında 750 000 IOPS değerlerine ulaşıyor.

Belleğin yazma ömrü 43 PetaByte olarak belirlenirken okuma gecikmesi 12-20 mikro saniye, yazma gecikmesi ise 16 mikro saniye şeklinde gerçekleşiyor. Z-NAND SZ985 modeli 800GB kapasiteye sahip.

Intel Optane tarafına baktığımızda ise 2GB/s veri transfer hızları, 550 000 IOPS civarı rastgele okuma/yazma performansı, 41 PetaByte yazma ömrü ve 10 mikro saniye veri transfer gecikmesi karşımıza çıkıyor.

Samsung Z-NAND bellekler gecikme ve rastgele yazma performansı olarak rakibinin gerisinde kalıyor ancak sürekli transfer hızları olarak oldukça ileride. Yukarıda da dediğimiz gibi Samsung daha çok fiyat-performans dengesine oynayacağı için Intel Optane belleklerden daha yaygın bir taban bulabilir. Yeni belleklerin net olarak ne zaman piyasaya çıkacağı bilinmiyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim