Anlık Bildirim

Intel dört çekirdekli mobil işlemcileriyle dizüstünde vites yükseltiyor

Intel bir süredir merakla beklenen dört çekirdekli ilk mobil işlemcisini duyurdu. Yaklaşık iki sene önce masaüstü sistemleri Core 2 Quad serisi dört çekirdekli işlemciler ile tanıştırmaya başlayan firma bir süredir konuşulan ve merakla beklenen dört çekirdekli yeni mobil işlemcileri QX9300 ve Q9100 modellerini Geliştiriciler Forumuyla (IDF) birlikte endüstrinin beğenisine sunuyor. Firma yeni işlemcileriyle hakim pozisyonda olduğu mobil sahada hem performans çıtasını yukarı taşımayı hemde konumunu pekiştirmeyi hedefliyor.

Yapılan araştırmalara göre önümüzdeki birkaç yıl içerisinde netbook yani maliyet odaklı ultra-taşınabilir bilgisayarların mevcut dizüstü bilgisayarların, konfigürasyonuyla iddialı dizüstü bilgisayarların ise masaüstü sistemlerin yerini alması bekleniyor. Bahsi geçen öngörülerin yakın zamanda gerçekleşmesi pek mümkün görünmese de pazar hareketleri ve kullanıcı beklentilerinin o yöne doğru kaydığı bağımsız araştırma kuruluşları tarafından sık sık dile getiriliyor. Bu gelişmeler doğrultusunda her geçen daha da önem kazanan mobil pazar firmaların da iştahını kabartıyor.

Centrino platformuyla dizüstü bilgisayar dünyasına yön veren Intel, geçtiğimiz günlerde işlemci, yonga seti ve kablosuz iletişim güncellemeri içeren Centrino 2 platformunu duyurmuştu. Yeni platformuyla birlikte 45nm üretim teknolojisine sahip 6 mobil işlemci daha duyuran firmanın şimdiye kadar ürettiği en güçlü işlemci sahaya çıkıyor. Extreme serisi dahilinde hazırlanan dolayısıyla çarpan kilidi açık olarak gelen Core 2 Extreme QX9300, teknik özellikleri ve performans iddiasıyla Intel'in yen göz bebeği olacak gibi görünüyor.

Belirttiğimiz üzere 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan işlemci doğal çekirdek tasarımına sahip değil. Yani işlemci üzerinde çift çekirdekli iki zar yer alıyor. 2.53GHz'de çalışan işlemci 12MB'lık seviye 2 belleği ile dikkat çekmeyi hedefliyor. 1066MHz FSB desteğiyle gelen QX9300'ün güç tüketiminin ise 45 Watt olduğu belirtiliyor. Özellikle yüksek performans meraklıları ve oyuncular için hazırlanan dizüstü bilgisayların yanı sıra mobil iş istasyonlarında da kullanılması beklenen işlemcinin 1000 adetlik alımlarda fiyatının 1038$ olduğu ifade ediliyor.

Intel dört çekirdekli mobil işlemcileriyle dizüstünde vites yükseltiyor

Extreme kulübüne üye olan QX9300 modelinin yanı sıra Intel yine mobil işlemciler için Core 2 Quad Q9100 modelini de lanse ediyor. Çarpanı kiliti olarak gelen işlemci aynı QX9300 modelinde olduğu gibi 12MB seviye 2 bellek ve 1066MHz FSB desteğine sahip. Saat hızı 2.26GHz olarak belirlenen işlemci, yüksek performans segmentinde QX9300 modeline alternatif olması için hazırlandı. Tahmin edebileceğiniz üzere saat hızı ve çarpan kilidinin yarattığı fark fiyata da yansıyor. Zira QX9300'ün aksine Q9100, 1000 adetlik alımlarda 851$'lık etiket fiyatına sahip olacak.

Yapılan açıklamalara göre, dizüstü bilgisayarlar için hazırlanan her iki işlemcinin de önümüzdeki ay içerisinde kullanıma sunulması bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim