Anlık Bildirim

Yeni bir açık tek bir mesaj ile Apple cihazlarını çökertiyor

iOS veya macOS kullanıcısı iseniz Bugünlerde arkadaşlarınızdan gelen mesajlara dikkat edin. Tek bir mesajla iMessage uygulaması çökebiliyor ve hatta cihazınız kilitlenebiliyor.

Son dönemde elektronik cihazlarda sürekli açıkların ortaya çıkması artık sıradan hale geldi. Öyle ki hemen her kullanıcının cihazı mutlaka bir açık barındırıyor. Yani açıklarla yaşamaya alıştık. Bunların bazıları ise aşırı rahatsız edici olabiliyor.

Tek mesajda çöküş

ChaiOS adı verilen yeni bir açık iOS veya macOS cihazlarını tek bir mesaj ile iMessage üzerinden çökmesine neden oluyor. Bu mesaj özel bir URL barındırıyor ve göndermeniz yeterli.

GitHub adresi olan http://iabem97.github.io/chaiOS aslında olmayan bir sayfaya ait. Ne var ki iMessage üzerinden karşı tarafa gönderirseniz uygulamanın donmasına, çökmesine hatta cihazın da kilitlenmesine neden oluyor. Hatta gönderen kişinin de cihazına etki edebiliyor. Zaman zaman Safari tarayıcısının da bu nedenle çöktüğü belirtiliyor.

Eğer cihazı yeniden açıp aynı mesaja girmeye çalışırsanız yine çökmeler yaşanıyor. Bu henüz test edilmemiş ancak çok fazla tekrarda cihazın tuğla olma ihtimali de var. Kullanıcıların mesajın olduğu konuyu komple silerek yeni bir sohbet başlatması tavsiye ediliyor.

Henüz yeni açık konusunda detaylar net değil ancak kaynaklar geçmiş yıllarda yaşanan SMS ile cihazın çökmesine neden olan açığa benzediğini ve aynı kodlardan kaynaklanmış olabileceğini belirtiyor.

Özellikle son 2 yıldır Apple cihazlarında aşırı derecede açıklar olmaya başladı. Bir açık yamansa bile sonraki günler yeni biri daha ortaya çıkıyor ve oldukça da büyük risk taşıyor. Apple’ın yeni açık için ne zaman güncelleme yayınlayacağı ise merak konusu.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5643 kez okundu.
13 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uygulama haber, chaios ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim