Anlık Bildirim
Sıradaki Video

iPhone Şarj Rehberi

Donanımhaber'den herkese merhabalar ben Berkan Sezer. Bu videomuzda sizlere Jailbreak'li cihazlarınızda şarj sürelerinizi nasıl uzatabileceğinizi göstereceğim. İlk olarak cihazın ayarlar bölümünden yapacağımız bazı ayarlar var. 
   
Evet ilk ayarımız WIFI ile ilgili. Ayarlar>WIFI bölümüne gelip aşağıdaki Ağlara Katılmadan Sor seçeneğindeki işareti kapatalım.  Bu ayar telefonun arka planda sürekli bir WiFi aramasını engeller. 
İkinci ayarımız iTunes ve AppStore bölümüne gelip buradan Tümünü Göster altındaki Müzik ve Videoları kaldıralım. Daha sonra Otomatik İndirmeler altındaki  Müzik, Uygulamalar, Kitaplar ve Güncellemeler ayarlarını kapatalım. Bu çok önemli çünkü iTunes arka planda bu dört öğe için güncelleme olup olmadığını denetler. Bu da şarjınızı bir miktar harcar.
iPhone Şarj Rehberi
 
Ayarlardan Genel'e gelelim. Buradan Handoff ve Önerilen uygulamalar bölümüne geçelim. Handoff açıksa kapatalım. Handoff nedir? Handoff kısaca Apple aygıtları arasındaki bir iletişim protokolüdür.  Yani siz iphone üzerinde başladığınız bir işleme ipad üzerinden devam edebilirsiniz yada Mac bilgisayarınızda yazmakta olduğunuz bir e-mail'e kaldığınız yerden yine telefonunuz üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer bir ipad veya Mac kullanmıyorsanız bu özelliğe ihtiyacınız olmayacak. Şarj yiyen uygulamalardan biridir ve bunu mutlaka kapatalım.  Yine aynı şekilde Önerilen Uygulamalarım altındaki Uygulamalarım ve App Store kapalı olsun. 
iPhone Şarj Rehberi
 
Genel bölümüne gelelim. Arka Planda Uygulama Yenile bölümü, uygulamaların arka planda WiFi veya hücresel bağlantıyı kullanırken içeriklerini yenilemesine olanak sağlar. Örneğin Facebook veya başka bir uygulama siz arka plana aldığınızda çalışmaya devam eder. Bu da şarj ömrünüzü ciddi derecede etkiler. Bu kısmı mutlaka kapalı tutalım. Bu kısım kapalı olduğunda bildirimleriniz gelmeye devam edecektir. 
iPhone Şarj Rehberi
 
Ayarlar>Gizlilik bölümüne gelip Konum Servislerini kapatalım. Konum servislerinin kapalı olmasının hiç bir önemi yok. İndireceğimiz bir Jailbreak uygulaması ile siz yine istediğiniz uygulamada otomatik olarak Konum Servislerini kullanabileceksiniz. o Yüzden Konum Servislerinin burada ayarlar bölümünde kapalı olmasına dikkat edin. Yalnız hemen şunu belirteyim, iPhone'umu Bul gibi bir servis konum servisini kullanır siz bu bölümü kapatırsanız iPhone'umu Bul özelliği çalışmaz ve telefonunuzu kaybettiğinizde yada çalındığında bu servisi telefonu bulmak için kullanamazsınız. Bu servisi kullanmak istiyorsanız sistem servisleri altından iPhone'umu Bul'u açıp diğerler servisleri kapatabilirsiniz. 
Ekran ve Parlaklık bölümüne gelin ve Otomatik Parlak seçeneğini kapatın. Bunun şarj sürenize çok bir faydası yok. Ekran parlaklığını minimum bir seviyeye alabilirsiniz. Gözünüzün rahat edeceği bir seviyede konumlandırın. Çok yüksek olmamasına dikkat edin. 
iPhone Şarj Rehberi
 
Bildirimler kısmı çok önemli. Bu kısımda üst tarafta bildirim aldığınız uygulamaların listesi gözükür. Aşağıda ise Dahil Etme bölümünde bildirimlere kapalı uygulamalar sıralanır. Burada sıralı olan uygulamalar arasında kullanmadıklarınız var ise mutlaka kapatın. Bir uygulamayı kapatmak için ise ona basarak, Bildirimlere İzin Ver seçeneğini kapatmanız yeterli. Bu şekilde ilgili uygulamadan artık bildirim almayacaksınız. 
 
Ayarlar bölümündeki Genel ve onun altındaki Erişilebilirlik kısmından Hareketi Azalt kısmı mutlaka açık olsun.  Bu özellik menüler arası geçiş efekti yani Paralaks efektini kapatır. Bu da cihazınızın şarjına olumlu bir etki eder. Bunu daha sonra, bir Jailbreak Tweak'i yardımıyla  üçüncü parti uygulamalarda da kapatmayı göstereceğim.  
iPhone Şarj Rehberi
 
Mail, Kişiler, Takvimler bölümünden Yeni Verileri Al kısmına gelelim.  Burada Anında İlet açık ise yani cihazınızda anlık olarak e-mail alıyorsanız, push desteğini kullanıyorsanız bu şarj sürelerinizi olumsuz olarak etkileyecektir. Dolayısıyla Anında İlet'i kapatıp, en alttaki Her 15 dakikada bir seçeneğini işaretleyebiliriz.  Bu şekilde cihazınız her 15 dakikada bir e-mail kontrolünü arka planda yapar. 
iPhone Şarj Rehberi
 
Son olarak ayarlarda eğer Bluetooth bağlantısına ihtiyaç duymuyorsanız, yani Bluetooth'lu bir cihaz kullanmıyorsanız mutlaka bu özelliği kapatın. Bluetooth arka planda açık olarak şarjınıza olumsuz etki eder. 
Evet şu ana kadar ayarlar bölümünden telefonunuzun şarj süresini uzatabilecek bazı temel ayarları yaptık. Bundan sonra Jailbreak bölümüne geçeceğiz. Şu ana kadar bizi izleyen ve telefonuna Jailbreak yapmak istemeyen kullanıcılarımızda şu ana kadar yaptığımız ayarlar ile şarj ömürlerini uzatabilirler. Şimdi isterseniz Jailbreak bölümünden yapacağımız bazı temel ayarlara hemen geçelim.
iPhone Şarj Rehberi
 
İlk olarak elijahandandrew.com/repo adresini Cydia'ya ekleyelim.  Buradan ihtiyacımız olan iki tane Tweak'i cihazımıza indireceğiz. İlk ihtiyacımız olan Tweak Power Saver Mode.  Bu mod ile arka planda kontrastın arttırılması, hareketin azaltılması veya arka planda uygulamaların yenilenmesinin önlenmesi tek bir uygulama ile gerçekleştiriliyor. Power Saver Mod'u yükledikten sonra cihazın ayarlar bölümüne Battery adında bir ikon yerleşiyor.  Buradan Power Saving Mod'u direk olarak aktive edebilirsiniz. Bu şekilde artık arka planda bir takım özellikler çalışacaktır. Bu uygulama ile beraber aynı repodan Battery Enhancer Tweak'ini de yüklerseniz ayrıca ayrıntılı pil istatistiklerine de ulaşabilirsiniz. 
iPhone Şarj Rehberi
 
İkinci uygulamamızın adı çok önemli bir Tweak olan Locus. Daha önce yüklediğimiz güç tasarruf modu lokasyon servislerini kapatıyordu. Şimdi Locus istediğimiz uygulamanın arka planda Konum Servislerini aktive etmesini sağlayacak. Ayarlarda Lokus'a gelelim. Enable olsun mutlaka. Select Applications bölümünden Konum Servislerini aktif hale getirmesini istediğimiz uygulamayı seçelim. Örneğin cihazın Kamera'sı mutlaka işaretli olsun böylece siz bir resim çektiğinizde konum servisi de aktif hale gelerek resmin nerede çekildiği belli olur ve daha sonra harita üzerinden resmin nerede çekildiğini görebilirsiniz. İlk bölüm cihazını da yer alan sistem uygulamalarının olduğu bölümdür. İkinci bölüm ise sizin daha sonradan yüklediğiniz kullanıcı uygulamalarını içerir. Buradan örneğin İBB Cep Trafik uygulamasını seçelim. Bu ayarlardan sonra ufak bir kontrol gerçekleştirdiğimizde İBB Cep Trafik uygulamasını açtığımız zaman, Güç Tasarruf Modu çalışmasına rağmen konum servislerinin de aktif hale geldiğini görüyoruz. Uygulamayı kapattığımız zaman ise Konum Servisleri otomatik olarak kapatılıyor. 
iPhone Şarj Rehberi
 
Sıradaki Tweak'imiz NoMotion. Bu tweak ile paralax efektini kapatabiliyoruz. Bunu daha önceden ayarlardan kapatmıştık. Ancak bu Tweak üçüncü parti uygulamalarının da Paralax efektini kullanmasını engelliyor. Bu da şarjımıza önemli oranda etki ediyor. Uygulamayı kullanmanız için sadece yüklemeniz yeterli, herhangi bir ayar menüsü yok. 
iPhone Şarj Rehberi
 
Dördüncü Tweak'imiz NoTracking Plus. Bu tweak Twitter, instagram, Facebook ve WhatsApp gibi uygulamaların arka planda sizlerle ilgili kullanım istatistikleri toplamasını engelliyor. Bu şekilde bu uygulamalar daha hızlı çalışıyor ve ayrıca şarj ömrünüze de olumlu etkisi oluyor. 
iPhone Şarj Rehberi
 
Son Tweak'imiz en önemlisi olan Rubik. Rubik siz cihazı kullanmadığınız zamanlar 3G bağlantısını 2G'ye düşürüyor. Cihazı daha sonradan açtığınız anda ise bağlantınızı yine hızlı bir şekilde 3G'ye çeviriyor. Ayarlar bölümünden Set  Delay kısmından cihazı kapadıktan ve açtıktan sonra ne kadar süre içerisinde 3G bağlantısının aktif veya Deaktif olacağını belirleyebilirsiniz. Open application after Unlock kısmı işaretli olduğu zaman ise set delay'de belirlediğiniz süre dikkate alınmadan cihazı açıp herhangi bir uygulamayı açtığınız anda ise 3G bağlantısı hemen aktif olur. 
Evet bugün sizlere Jailbreak'li veya Jailbreak'siz cihazlarınızda şarj sürelerinizi arttırmayı göstermeye çalıştım. Ben Berkan Sezer bir sonraki videomuzda görüşmek üzere şimdilik hoş çakalın.  

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim