Anlık Bildirim

Apple A10X büyük bir sürpriz yapabilir

Apple’ın her daim en güçlü mobil yonga setlerini içeren AX serisi, yeni nesilde önemli bir dönemi geride bırakmaya hazırlanıyor. A10X yonga seti 10nm süreci ile üretilecek.

Bu yıl iPhone 7 serisinde karşımıza çıkan en büyük sürpriz şüphesiz A10 Fusion yonga seti oldu. Apple’ın iki çekirdekli düzenden vazgeçmeyeceği düşünülürken 4 çekirdekli ve üstelik big.LITTLE tarzında tasarlanmış bir yapı bizi karşıladı. Apple asıl sürprizi ise X serisi yonga setine saklıyor.

Bugüne kadar aynı rakamı taşıyan yonga setleri aynı üretim sürecini ve aynı mimariyi paylaşıyordu. İlk kez A10X yonga seti ile Apple’ın farklı bir strateji izlediğini göreceğiz. Bir Apple mühendisinin iş tanımı, A10X yonga setinin 10nm sürecinde üretileceğini ve çok daha güçlü bir grafik birimi ile geleceğini gösteriyor.

A10X bilindiği üzere yeni nesil iPad Pro serisine hayat verecek. Henüz teknik detayları bilinmiyor ancak mühendisin daha iyi bir performans ibaresini dikkate aldığımızda 10nm avantajını da kullanarak yüksek hızlarda 4 çekirdekli bir yapıda olduğunu tahmin edebiliriz. Grafik birimi de yine muhtemelen döneminin en iyi mobil çözümü olmaya aday.

Apple yıllardır X serisi yonga setlerini tablet modellerinde kullandığını görüyoruz. Standart versiyona göre daha güçlü olan X serisi yerine göre daha fazla çekirdek ve yarı özelleştirilmiş grafik birimlerine ev sahipliği yapıyor. Bu yonga setleri genelde mobil pazarın en güçlüsü olarak muamele görüyordu.

Geçen yılın A9X yonga seti en iyi mobil işlemci olarak uzun süre pazardaki yerini korumuştu. Nvidia’nın testlerine göre Tegra Parker şu an için en iyisi. A10X beklendiği gibi üretim süreçlerinde gelişme ve performans artışı ile gelirse Tegra Parker ile kafa kafaya gidebilir veya hemen arkasına yerleşebilir.

Apple yonga setlerini üreten TSMC’nin gelecek yıl başlarında 10nm üretim sürecine geçeceği biliniyor bu bakımdan yeni nesil iPad Pro modellerini en erken gelecek yıl görebileceğiz. Bazı kaynaklar Ekim ayında bir lansman olabileceğini düşünüyordu. Diğer taraftan 10nm sürecini taşıyacak ilk modelin iPhone 2017 olması bekleniyordu yine bu da gerçekleşmemiş oluyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7275 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
apple a10, apple a10x ve Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim