Anlık Bildirim

Tam 10 yıl önce tarihi değiştiren yenilik: iPhone

Akıllı telefon pazarında son 10 yılda olağanüstü gelişmelere şahit olduk. Adeta hızına yetişemez olduğumuz bu değişimlerin çıkış noktasında ise elbette ilk nesil iPhone modeli yatıyor.

Bundan tam 10 yıl önce 9 Ocak 2007 tarihinde MacWorld etkinliğinde sahneye çıkan Steve Jobs, akıllı telefon pazarını baştan aşağı değiştirecek büyük bir yeniliği elinde saklıyordu. Evet ilk iPhone modelinden bahsediyoruz.

One More Thing...

O dönem piyasada olan ve hem görünüm hem de kullanım olarak pek çok yönden eksik olan akıllı telefonları sunuya yansıtarak başlamıştı Steve Jobs sözlerine. Katılımcılara internet gezintisini, telefon etmeyi ve müzik dinlemeyi bir arada sunacak yenilikçi bir cihaz sözü veren Jobs, ardından da büyük sürprizi açıklamıştı.

JObs’un sloganı “Apple telefonu yeniden icad ediyor” olmuştu. Etkinlikte sıra dışı bir biçimde yaklaşık 1 saat saat sunum yapan Jobs, adeta A’dan Z’ye iPhone modelinin her özelliğini dünyaya anlatmak istemişti. Elbette dünyayı değiştireceğine inandığı bir cihaz için Jobs’un bu tavrı son derece normaldi.

Bugün itibariyle 10 yaşını geride bırakan ilk iPhone modeli şimdi bize çok ilkel gelebilir ancak o dönem pek çok yeniliği pazara sunmuş ve pazardaki değişime öncülük etmişti. Hatta o dönem Steve Ballmer’ın iPhone modelinin 500$ fiyat etiketi ile ilgili tarihi kahkahası unutulmaz. Bugün Ballmer çok yanlış düşündüğünü itiraf ediyor.

Klavyeyi bir kenara atarak dokunmatik ekranı kullanıcılara sunan iPhone aslında bir ilke imza atmamıştı zira o dönem kalemlerle kullanılabilen dokunmatik ekranlar mevcuttu. İlk olan çoklu dokunmatik özelliğini kullanması ve bunu da uygulamalara entegre edebilmesiydi. Ayrıca telefonun yönüne göre dönen ekran ve ekrana ölçeklenen uygulamalar da işin cabasıydı.

Yine iPod entegrasyonu ve iTunes üzerinden şarkı satın alabilme imkanı, iPod kullanıcılarını da bu telefona yöneltmişti. Mobile özel akıcı ve modern bir işletim sistemi, uygulama ekosistemi, üçüncü taraf geliştiricilere kapıların açılması, ücretli uygulama satışları gibi pek çok yenilik tarihi değiştiren unsurlar oldu.

Apple on yıl şerefine Sonbahar döneminde özel bir iPhone modeli hazırlıyor. Herhangi bir resmi bilgi olmamakla birlikte 5.8 inçlik kavisli OLED ekran, Apple A11 yonga seti, 4GB RAM, kablosuz şarj teknolojisi şimdilik kulaktan kulağa yayılan iddialar. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
18900 kez okundu.
78 kişi, toplam 83 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
first iphone, macworld 2007 ve
2 etiket daha steve jobs Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim