Anlık Bildirim
Apple'ın 12 Eylül'de düzenlediği etkinlikte, şirketin ilk iPhone'un satışa sunulmasının 10.yılına özel olarak hazırladığı iPhone X tanıtılmış ve iPhone X'te Touch ID yerine Face ID teknolojisine geçilmesi dikkat çekmişti. Ön kısımdaki derinlik sensörü, nokta tarama sensörü ile kızılötesi sensörden destek alarak ''aldatılmayacak'' bir yüz tanıması yaptığı iddia edilenFace ID ile ilgili şimdiden güvenlik endişeleri başlamış durumda. Face ID ile ilgili olarak Edward Snowded, yüz taramayı normalleştirdiğini ifade ederek kesinlikle kötü amaçlarla kullanılacak bir teknoloji olduğunu belirtmişti. ABD Senato'sundan Senatör Al Franken de Face ID'den duyduğu endişenin giderilmesi için Apple CEO'su Tim Cook'a mektup yazdı.
 
Gizlilik ve güvenlik konusunda daha detaylı bilgiler sunması için Apple'ı zorlayan Franken, Face ID ile ilgili toplam 10 sorudan oluşan mektubunda teknolojinin kullanımında ortaya çıkabilecek olası problemlere ve Apple'ın Face ID teknolojisinden elde ettiği verileri kolluk kuvvetleriyle paylaşımına odaklandı. Apple'ın Face ID'yi kullanan müşterilerine ait verileri kendisine yarar sağlamak için farklı iş alanlarında kullanabileceğini veya başka şirketlere satabileceğini ifade eden Franken, ayrıca Face ID'nin kötü niyetle de kullanılabileceğini belirterek Apple'ın teknolojinin güvenliği ve gizliliği konusunda açıklık getirmesini istedi.

Veriler Sadece iPhone'larda Saklanacak

Al Franken, Apple'ın Face ID teknolojisini geliştirmek için kullandığı 1 milyar yüz görüntüsünün kaynağını da sorularına eklerken Apple bu soruların bir kısmına halihazırda yanıt vermiş durumda. Örneğin  şirketin pazarlama bölümünü başkan yardımcısı Phil Schiller, yüz tanıma verisinin Apple tarafından yönetilen bulut sunucularına gönderilmeyeceğini ve verilerin kişisel bir şekilde sadece iPhone'larda saklanacağını dile getirmişti.
Yüz tanıma teknolojilerinin henüz yeterli seviyeye ulaşmadığını düşünen Franken, teknolojinin ayrımcılığa neden olup olmayacağından da emin olmak istiyor. Apple'ın Face ID'de ırk, yaş ve cinsiyetle ilgili herhangi bir sorun yaşayıp yaşamayacağını soran Franken özellikle ten rengine dayalı herhangi bir problemin kabul edilemez olduğu düşüncesinde. Hatırlayacağınız üzere 2015 yılında Google'ın fotoğraf uygulamasındaki yapay zeka siyahi bir çifti ''goril'' olarak etiketlemiş ve Google'a yönelik şiddetli bir tepki gösterilmişti.
ABD Senatosu, Apple'ın Face ID teknolojisinden endişe duyuyor
 
 Google Fotoğraflar uygulamasında siyahi çift goril olarak etiketlenmişti
Tabi Franken için en önemli sorulardan birisi de ''Apple ihtiyaç halinde Face ID verilerini kolluk kuvvetleriyle paylaşacak mı?'' sorusu. Aslında Franken'in bu sorusu geçtiğimiz yıl Apple ile FBI arasında yaşanan krize dayanıyor.  FBI, Aralık 2015'te ABD'nin San Bernardino kentinde terör saldırısı düzenleyen saldırgana ait iPhone 5C'nin şifresini açmak için Apple'dan yardım istemiş ancak Apple bu talebi reddedince hukuki mücadele başlamıştı. Sonrasında FBI yaklaşık 900.000$ harcayarak üçüncü bir şirketin yardımıyla şifreyi açmayı başarmıştı. Apple'ın Face ID için de benzer bir tavır takınıp takınmayacağı merak konusu.
Franken, Tim Cook'un 13 Ekim'e kadar bu sorulara yanıt vermesini umuyor. Tabi Apple tarafından bu mektuba yanıt gelir mi ya da olası bir yanıt halinde cevaplar ne olur, bilinmiyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim