Anlık Bildirim

Apple A11 Bionic yonga seti üç yılda geliştirildi

Apple’ın sektöre yeni bir soluk getirecek A11 Bionic yonga seti 3 yıllık bir çalışmanın ürünü. Teknolojilerini olgunlaştırmadan tüketicisine sunmayan firma yeni yonga için de geleneği devam ettiriyor

Günümüzde elimize aldığımız ve anında kullanmaya başladığımız teknolojiler aslında uzun yılların bir ürünü. Dokunmatik ekranlar, parmak izi okuyucuları, kablosuz bağlantılar ve pek çok teknoloji ortaya çıkar çıkmaz kullanıma sunulmadı. Büyük geliştirmeler sonucunda en uygun versiyonlar hep karşımıza geldi. Apple’ın yonga setleri de buna bir örnek.

Sektörde ilk

Apple bilindiği üzere uzun yıllar üzerinde çalışmadan ve olgunlaştırmadan hiç bir teknolojiyi kullanıcısına sunmuyor. İlk özelleştirilmiş yonga seti olan Apple A6, 2012 yılında kullanıma sunulmuştu ancak firmanın kendi yonga setini geliştirme fikri 2007 yılına kadar gidiyor. Bu tarihten itibaren ilk adımları atmaya başlayan Apple şimdi bu konuda sektör lideri haline geldi.

Yeni iPhone modelleri ile birlikte görücüye çıkan 10nm sürecindeki Apple A11 Bionic yonga seti sektör için de bir ilke imza atıyor. Apple gittikçe gelişen yapay zeka işlemleri için artık yonga setinde ayrı bir işlemci daha kullanıyor. Çift çekirdekli bu işlemci saniyede 600 milyar makine öğrenme işlemi yapabiliyor ve Face ID başta olmak üzere yapay zeka işlemlerini cihaz üzerinde gerçekleştiriyor.

Aslında mobil yongalarda yapay zeka işlemcisini ilk olarak Kirin 970 yonga setinde görmüştük ancak bu yonga seti Kasım ayında piyasaya çıkacağı için Apple A11 Bionic yonga setinin gerisinde kalmış durumda. Diğer taraftan yonga setinde 2 adet özelleştirilmiş performans çekirdeği ve 4 adet özelleştirilmiş enerji verimlilik çekirdeği yer alırken grafik tarafında Imagination ile ortak özelleştirilen PowerVR 7XT serisi bir yonga yer alıyor.

Apple A11 Bionic firmanın üç yıllık emeğinin eseri. Yani Apple A8 yonga seti piyasaya çıktığında Apple A11 Bionic de masaya yatırılmıştı. Apple’ın ilk kez 2+4 şeklinde bir yapıya geçiş yaptığı A11 şimdiden benchmark rekorlarını alt üst etmiş durumda. AnTuTu üzerinde 226 bin skor alan A11 en yakın rakibine bile 40 bin civarında fark atıyor.

Şu bir gerçek ki Apple A11 yonga seti rakiplerinin en az bir yıl önüne geçmiş durumda. Gelecek yıl Snapdragon 845 veya Exynos 9910 yonga setleri yapay zeka işlemcisi barındıracak mı bilemiyoruz. Olmazsa bu kez 2019 yılına kalmış olacak. Yine performans tarafında da rakiplerinin en erken gelecek yıl Apple A11’i yakalayacağı tahmin ediliyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10470 kez okundu.
33 kişi, toplam 36 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, apple a11 bionic
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim