Anlık Bildirim

Apple, geliştiricilerin kullanıcı verilerine erişimini kısıtladı

Apple; geliştiricilerin, kullanıcıların cihazlarındaki rehbere erişimine önemli kısıtlamalar getirdi. Ayrıca bilgilerin veri tabanına dönüştürülmesi de engellendi.

Apple, geliştiricilerin kullanıcı verilerine erişimini kısıtladı Tam Boyutta Gör
 

Apple geçen hafta uygulama yönergelerini güncellemiş ve şirketin kripto para madenciliğine yönelik uygulamalar için getirdiği yeni şartlar dikkat çekmişti. Güncellenen yönergelerdeki bir diğer önemli nokta Bloomberg'ün raporunda kendisine yer buldu. Cupertinolu şirket artık uygulama geliştiricilerinin kullanıcıların rehberine erişmesine kolay kolay izin vermeyecek. Öte yandan rehber verilerine erişilse bile artık bu verileri üçüncü taraflarla paylaşmak veya satmak tamamen yasak.


''Verilerin Vahşi Batısı'' 

Aslında Apple'ın attığı bu adım yıllardır süregelen bir gizlilik endişesine son veriyor. Bilindiği gibi hem Apple'ın iOS işletim sisteminde hem de Google'ın Android işletim sisteminde uygulama geliştiricileri, uygulama kullanılırken bazı verilere erişebiliyor. Hatta genellikle kullanıcılar veri erişimine izin vermeden uygulamayı kullanamıyor. Erişilen verilerin başında ise rehber verileri geliyor. Böylece rehberde kayıtlı kişilerin isimlerine, telefon numaralarına ve kayıtlıysa fotoğraflarına, adreslerine ve doğum tarihi bilgisine erişebilen geliştiriciler bu verileri kolayca kopyalayıp satabiliyor.


Tabi bu durum uzun yıllardan beri bilinen bir gerçek. 2009 yılında App Store hizmete sunulduktan birkaç yıl sonra rehbere erişimin kötü amaçlara alet olabildiği ortaya çıkmış ve 2012 yılında Apple, kullanıcıların veri erişimine yönelik onay vermeden uygulamaların bu verilere ulaşamayacağını duyurmuştu. Bu gün ise 2012 yılında getirilen düzenleme yetersiz kalıyor. Bloomberg'e konuşan bir iOS geliştiricisinin açıklamaları bu durumu özetler nitelikte. ''Rehber, verilerin Vahşi Batısı'' diyen geliştirici “İstediğim taktirde tüm kişi bilgilerini anında rastgele bir sunucuya aktarabilir veya Dropbox'a yükleyebilirim.'' ifadesini kullandı. Geliştiriciye göre kullanıcıların çoğu rehbere erişim iznine sorgusuz bir şekilde onay verirken Apple da erişilen verilerin nereye gönderildiği ile ilgilenmiyor.


Apple'ın güncellenmiş yönergeleri de aslında tam olarak geliştiricinin bahsettiği durumları engellemek için var. Yeni yönergeler uyarınca geliştiriciler rehber verilerine neden erişmek istediklerini onay almadan önce kullanıcılara bildirecek ve bu erişim sebebinin dışına çıkamayacak. Eğer farklı bir nedenle rehber verilerine erişmek istenilirse bu kez yeniden onay alınması gerekecek. Öte yandan rehber verileri ile bir veri tabanı oluşturmak ve bunu üçüncü taraflarla paylaşmak da yasaklanmış durumda. Bu kurallara uymayan geliştiricilerin uygulamalarının App Store'dan kaldırılacağı da belirtiliyor. 


Facebook skandalının ardından ilk adım 

Tabi Apple'ın getirdiği yeni düzenlemelerin zamanlaması oldukça anlamlı. Mart ayında Cambridge Analytica skandalının açığa çıkmasının ardından veri paylaşımı konusunda ciddi endişeler dile getirilirken Apple CEO'su Tim Cook Facebook'u eleştirmiş ve ''İyi kurgulanmış düzenlemeler şart.'' demişti. Yaklaşık üç ay sonra Tim Cook'un işaret ettiği ilk düzenlemeler Apple tarafında kendisini göstermiş durumda.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim