Anlık Bildirim

Apple: iPhone X üretiminde öğrencilerin çalıştırıldığını kabul ediyoruz ama gönüllüydüler (!)

En son teknoloji ürünlerini kullanmak bugün herkesin peşinde koştuğu bir olgu haline geldi. Peki bu büyük ilginin dünyanın başka bir ucunda insanlara eziyet olarak döndüğünü biliyor musunuz?

Yıllardır Apple gibi pek çok teknoloji devine üretim yapan Tayvanlı Hon Hai’nin yan kuruluşu Foxconn’un Çin’deki kötü çalışma koşulları gündeme gelir. Eskiye göre düzelmeler olsa da halen Foxconn bildiğini okuyor.

Zor koşullar

Apple’ın doğruladığı bilgilere göre iPhone X üretiminde stajyer öğrenciler adeta köle gibi çalıştırıldı. Zhengzhou Urban Rail Transit okulundan Eylül ayında Foxconn tesislerine gönderilen ve yaşları 17-19 arasında değişen yaklaşık 3000 öğrenci geçme notu alabilmek için günde 11 saat iPhone X birleştirmek zorunda kaldı.

Kanunun öngördüğü sürelerin çok üzerinde çalışan öğrenciler, verdikleri bilgilerde günde 1200 iPhone X birleştirdiklerinin bile olduğunu ve çok zorlandıklarını ifade ediyor. Hatta çalışma koşullarının hiç bir şekilde dersleri ile ilgili olmadığını da belirtiyor.

Apple ise durumdan haberdar ancak öğrencilerin kesinlikle gönüllü olarak üretime katıldıkları ve çalışma tazminatları dahil her türlü haklarını aldıklarını ifade ediyor.

Foxconn’un yoğun dönemlerde mevsimlik işçi istihdam ettiği zaten biliniyor. Ne var ki iPhone X siparişlerini yetiştirebilmek adına firmanın bu yıl çok daha fazla işçi aldığı ifade ediliyor. Bunların arasında stajyer öğrenciler de oldukça fazla.

Bugüne kadar pek çok işçi sendikası ve sivil toplum kuruluşu hem Apple’ı hem de Foxconn’u protesto ederek şartların düzelmesi için çaba harcadı. Artık uluslararası bir isim olduğu için Foxconn bu tür konularda daha dikkatli davranmaya çalışıyor. Ne yazık ki Çin sınırları içerisinde Foxconn gibi devlere çok ağır cezalar verilmiyor desek yanılmış olmayız. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5649 kez okundu.
20 kişi, toplam 20 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, iphone x ve foxconn students
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim