Anlık Bildirim

Apple’dan ABD ekonomisine 350 milyar dolarlık katkı

Yurt dışındaki devasa nakit birikimini ABD’ye taşımayı planlayan Apple, bunun karşılığında büyük yatırımlar yapacak. Firmanın 20 bin kişiye iş sağlaması bekleniyor.

Trump hükümetinin geçtiğimiz ay nakit rezervini deniz aşırı ülkelerde tutan ABD firmaları için yasalaştırdığı yeni vergilendirme reformu etkisini göstermeye başladı. Apple yurt dışındaki nakit rezervini ABD’ye taşımayı planlıyor.

Devasa ekonomi

Yürürlüğe giren yeni kanuna göre yurt dışında nakit birikimi olan şirketlerin ülkesinde yaptığı yatırıma göre tek sefer için yüzde 8-15 arasında vergi ödemesi mümkün kılındı. Böylece bugüne kadar biriktirilen yurt dışı varlıklara sadece bir kez vergi alınacak.

Apple’ın yurt dışında 250 milyar dolar civarında nakit birikimi olduğu ifade ediliyor. Firmanın ülkesinde yapacağı yatırımlar sayesinde toplamda ödeyeceği vergi ise 38 milyar dolar civarına yükseliyor. Firma bu alanda en büyük vergiyi ödeyen şirket olacağını ifade ediyor. Devasa birikimini ülkesine getirmek için Apple adeta bir yatırım seferberliğine başlıyor.

Apple’ın yapacağı yatırımlar ise doğrudan veya dolaylı olarak 5 yılda ülke ekonomisine 350 milyar dolar kazandıracak. Bunların içerisinde hem yatırımlar hem de ödenecek vergiler yer alıyor.

Apple ilk etapta bahse konu vergiyi ödemeyi planlıyor. Sonrasında ise teknoloji geliştiren yerli firmalara yatırım yapmak üzere 1 milyar dolar olarak belirlenen Gelişmiş Üretim Fonu  5 milyar dolara çıkarılıyor. Hatırlanacağı üzere dayanıklı cam üreticisi Corning ve TrueDepth kamerasının projektörünü geliştiren Finisar bu fondan yararlanmıştı.

Diğer taraftan ülkede bulunan veri merkezlerine 10 milyar dolar yatırım yapılacak. Bu yatırımla hem mevcut merkezler geliştirilecek hem de yenileri kurulacak. Bu yıl toplamda Apple’ın 55 milyar dolarlık bir katkı yapması bekleniyor.

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde ise müşterilere teknik destek sağlayacak yeni bir kampüs hizmete girecek. Toplamda 20 bin kişiye iş sağlanması ve 30 milyar dolar yatırım yapılması planlanıyor.

Son olarak Apple belirli bir seviye üzerindeki çalışanlarına 2500$ değerinde kapalı hisse senedi vermeyi planlıyor. Ayrıca çeşitli yardım kuruluşlarına da on binlerce dolar yatırım yapılacak. Bunun haricindeki yatırımlarla toplamda 350 milyar dolarlık bir katkı oluşturulacak.

Gelişmeler sadece Apple ile ilgili olanlar. Microsoft ve Google gibi pek çok teknoloji devi nakit birikimini yurt dışında tutuyor. Bunların yapacağı yatırımlarla birlikte ABD’de toplam 1 trilyon doların üzerinde bir ekonomi oluşacağı tahmin ediliyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3178 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, 350 billion dollars
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim