Anlık Bildirim

Apple geçtiğimiz hafta ilk iPhone'un satışa sunulmasının 10.yılına özel olarak hazırlanan iPhone X'i tanıtmıştı. Tanıtımla birlikte iPhone X'in görünümü, fiyatı ve iPhone X'te kullanılan bileşenler kadar Touch ID yerine getirilen Face ID de en çok konuşulan unsurlardan biri olmuştu. Edward Snowden başta olmak üzere bazı önemli isimler Face ID teknolojisiyle ilgili endişelerini dile getirmiş ve ABD Senatosu'ndan Senatör Al Franken bir mektup kaleme alarak Tim Cook'un güvenlik ve gizlilikle ilgili detaylı açıklama yapmasını istemişti. Apple'ın yazılım mühendisliğinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi, Techcrunch'ın sorularını ve endişeleri giderecek açıklamalar yaparken teknolojinin çalışma şekliyle ilgili önemli bilgiler paylaştı. 

 

Face ID tanıtılırken Apple'ın küresel pazarlamadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Phil Schiller, Face ID'nin bugüne kadarki en iyi yüz tanıma sistemini sunması adına dünya genelinde 1 milyar yüz görüntüsüyle eğitildiğini dile getirmişti. Bu ifadeyi doğrulayan Federighi, yüz görüntülerinin toplanması ve kullanılmasının, Face ID'nin test edilmesi ve doğrulanması için şart olduğunu belirtirken bu kadar verinin internetten edinilemeyeceğinin de altını çizdi. Federighi çeşitli coğrafi ve etnik kümelere ait verilerin yüz doğrulamasını iyileştirmek adına kullanıldığını kaydetse de 1 milyar görüntünün tam olarak hangi kaynaktan toplandığını açıklamadı.


Yüz Verileri Nerede Tutulacak? 

Face ID ile ilgili en çok merak edilen noktalardan birisi de Apple'ın Face ID'ye kaydolurken kullanılan yüz verisini saklayıp saklamayacağı. Şirketin daha önceki açıklamasına paralel nitelikte bir açıklama yapan Federighi, "Face ID'ye kaydolurken müşteri verilerini toplamıyoruz, cihazınızda kalıyor, eğitim verisi için onu buluta göndermiyoruz." şeklinde net bir ifadeyle gizlilik endişelerinin önüne geçmeye çalıştı. Kayıt esnasında kullanılan verilerin dışında kullanıcının yüz verisinde sonradan meydana gelen değişiklikler(sakaldaki değişim, saç stilindeki değişim veya plastik cerrahi uygulaması gibi) için Face ID'nin yeni verilerle bu değişikliklere uyarlanabileceğini anlatan Federighi, bu verilerin de sadece kullanıcıların iPhone'larında yer alacağını dile getirdi.


Hızlıca Devre Dışı Bırakılabilir 

Seantör Franken, Face ID verilerinin güvenlik güçleriyle paylaşılıp paylaşılmayacağını da sormuştu. Bu konuda da açıklamada bulunan Federighi, bu noktada cevabın Tocuh ID ile aynı olduğunu yani Apple verileri elinde tutmadığı için bu verilerin kolluk kuvvetleriyle paylaşmanın bir yolu olmadığını belirtti. Face ID'nin kötü kullanımına engel olmak istediklerini kaydeden Federighi, Face ID'yi hızlıca devre dışı bırakma imkanı da sunduklarını açıkladı. Federighi'nin açıklamasına göre iPhone X'te yan kenarlardaki düğmeleri biraz sıkıldığı zaman Face ID devre dışı bırakılabilecek. Federighi'ye göre ir hırsızın telefonunuzu istemesi durumunda sadece elinizi cebinize atıp telefonu sıkarak verilerin güvenliğini sağlayabilirsiniz.


Federighi ayrıca Face ID'nin yüz tanıma prensibine ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.  RGB kamera ve IR vericisiyle birlikte Face ID'nin çok hızlı ve ışık seviyesi ne olursa olsun çok güvenli olduğunu belirten Federighi, Face ID'nin çalışması için gözlerin, ağzın ve burnun görülmesinin şart olduğunu dile getirdi.  "Bir cerrah veya yüzünü örten bir giysi giyen biri iseniz, Face ID işe yaramayacak." diyen Federighi bununla birlikte teknolojinin kask ya da başörtüsü kullanımında sorunsuz çalışacağını vurguladı. Federighi yüz konusundaki sınırlamanın eldiven giyildiğinde ya da ıslak parmakla denendiğinde çalışmayan Touch ID ile benzer olduğunu düşünüyor.


Federighi'nin Face ID ile ilgili diğer notları ise şu şekilde:

  • Face ID'yi 48 saat boyunca kullanmazsanız veya iPhone'u yeniden başlatırsanız şifre girmeniz istenecektir.
  • Face ID için 5 başarısız deneme gerçekleştirirseniz, şifre girmeniz istenecektir.(Federighi, Face ID'nin tanıtımı esnasında telefonları sahnenin arkasında ayarlayan kişiden ötürü bu sorunun gerçekleştiğini ve sahneden iPhone X'i şifre girerek açmak zorunda kaldığını açıkladı.
  • Uyku/uyanma butonuyla Face ID'yi hızlıca kilitleyebilirsiniz.

3 Kasım'dan İtibaren Raflarda  

Şu an için Face ID'yi yeterince deneyen çok az kişi var ve Federighi'nin bahsettiği kullanım koşulları ve daha fazlasını öğrenmek için iPhone X'in satışlara başlamasını ve son kullanıcıya ulaşmasını beklememiz gerekiyor. iPhone X için ön siparişler 27 Ekim'de başlayacak ve iPhone X 3 Kasım'dan itibaren raflardaki yerini alacak. iPhone X'in 64GB depolama kapasitesine sahip olan modeli 999$'dan; 256GB depolama kapasitesine sahip olan modeli ise 1149$'dan kullanıcı karşısına çıkacak. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim