Anlık Bildirim

Apple'dan Qualcomm'a 1 milyar dolarlık dava

Rekabet yasalarına aykırı davrandığı için adı davalarla gündeme gelen Qualcomm’a, bir dava da Apple’dan geldi. Apple, Qualcomm’un uygunsuz satış lisanslama taleplerine karşı 1 milyar dolar istiyor.

Apple'dan Qualcomm'a 1 milyar dolarlık dava Tam Boyutta Gör
 

Çalıştığı alanda çok büyük bir hakimiyet sahibi olan Qualcomm, bu sahip olduğu hakimiyeti şirketlere zorlamalarda bulunarak kötüye kullandığını daha önce görmüştük. Şirket, 2015 yılında Çin’de haksız rekabet gerekçesiyle 1 milyar dolar cezaya çarptırılmış ve 2016’nın son günlerinde de Güney Kore Adil Ticaret Komisyonu, şirketin yine aynı davranışlarından ötürü 853 milyon dolarlık bir tazminat ödemesine hükmetmişti. Qualcomm’a açılan son dava ise Apple tarafından geldi.

Geçtiğimiz günlerde ABD Ticaret Bakanlığı Qualcomm’a dava açtığını duyurmuştu. Davanın sebebi ise Qualcomm’un kendisinden ürün satın almak isteyen şirketlere aynı alanda faaliyet gösteren başka bir şirketten ürün almamak, işlemciyi satın almak için yanında hiç gereği olmayan başka ürünleri de satın almak zorunda bırakmak ve rakip şirketlerden ürün aldıysa çok daha yüksek bir ücret talep etmek gibi alıcı şirketleri zor durumda bırakan, ticaret etiğine aykırı isteklerde bulunmasıydı.

Apple ile rekabet kurallarına aykırı sözleşme

Davada dikkat çeken bir diğer nokta ise Apple ile Qualcomm arasında yapılan 2011-2016 yıllarını kapsayan bir sözleşmeydi. İddialara göre Apple, Qualcomm’un çok yüksek lisans ücretlerinden kurtulmak için 5 yıl boyunca başka üreticilerden modem satın almamayı taahhüt etti. ABD Ticaret Bakanlığı, bu sözleşmeyle Qualcomm’un eşitliğe dayanan rekabet ortamını bozduğunu dile getirdi.

Bu davanın yankıları henüz dinmeden aynı doğrultuda bir dava da Apple’dan geldi. Apple dün açtığı davada akıllı telefon çipi tedarikçisi olan Qualcomm’un patentleri için ‘’zahmetli, mantıksız ve masraflı’’ şartlar ileri sürerek cep telefonları için böylesine kritik bir ürün üreten firmanın tekel haline gelmeye çalıştığını ve Apple’ın başka üreticilerden yonga seti almasına imkan tanımadığını ileri sürdü. Apple, farklı alanlardaki lisanslar için başka şirketlere ödediğinin 5 katını Qualcomm'un ürünlerinin lisansı için ödediğini ve Qualcomm'un satılan her iPhone için belli bir yüzde istediğini de dile getirdi.

Apple’ın iddiasına göre ‘’Lisans yoksa ürün de yok’’ politikasıyla hareket eden Qualcomm; Apple’ı uğraştırıcı lisanslama politikasını kabul etmediği takdirde ürünlerini kullandırmamakla tehdit ediyor. Qualcomm ise hiçbir zaman hiçbir şirketi herhangi bir konuda tehdit etmediklerini ifade etti.

Apple: Hayal kırıklığına uğradık 

Açtığı dava ile ilgili bir de duyuru yayınlayan Apple; Qualcomm’un kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını dile getirirken uzun süredir tartıştıkları bu haksız lisans süreçlerini artık mahkemeye taşımaktan başka bir çarelerinin kalmadığını belirtti. Apple ayrıca sürekli olarak yenilikçi ürünler ve özellikler ortaya koymak istediğini ancak Qualcomm’a ayırdıkları finansmanın kendilerini oldukça zorladığını vurguladı.

Milyarlarca dolar ceza gelebilir

Artık bu durumu bir an önce çözmek isteyen Apple, açtığı davada haklı bulunması halinde Qualcomm’un Apple'a 1 milyar dolarlık bir geri ödeme yapması öngörülüyor. Tabi konu olarak çok benzer olan Ticaret Bakanlığı’nın davasında da Qualcomm’un haksız bulunması halinde, şirket iki davanın toplamında milyarlarca dolar ceza ödemek zorunda kalabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
16545 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
qualcomm, iphone 5 ve
3 etiket daha çipset yonga seti Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim