Anlık Bildirim

Apple’ın yeni özelliği kişisel veri gizliliği ihlali yapıyor olabilir

Şimdiye kadar kişisel verilerin gizliliğine verdiği önemle kullanıcıların güveninin kazanan Apple, yeni bir özellikle akıllara soru işareti düşürdü. İşte detaylar:
Teknolojiyi takip eden çoğu kişinin bildiği gibi Apple, Silikon Vadisi’ndeki şirketler arasından belki de kişisel verilerin gizliliği konusuna en çok önem veren şirkettir. Hatta yine bazı okuyucularımızın hatırlayacağı gibi, ABD’de yaşanan bir olayda Apple suçlunun iPhone’unun şifresini kırmayı reddederek FBI’ya bile karşı gelmişti. Ancak şimdi gelen ilginç bir haber, Apple’a olan bu konudaki güveni sarsabilir. Çünkü gelen habere göre iOS’a gelecek iCloud Analytics isimli yeni bir özellik ile kullanıcıdan çeşitli veriler toplanarak Siri gibi servisler “daha iyi hale getirilecek”.
Ayrıca Apple CEO’su Tim Cook’un daha önce Silikon Vadisi şirketlerini, kişisel verileri kullanarak para kazanmak konusunda eleştirdiğini ve Apple’ın böyle bir şirket olmak istemediğini belirtmekte fayda var. Görünüşe bakılırsa Apple; Google, Facebook ve Microsoft gibi rakipleriyle mücadele edebilmek için akıllı servislerini daha kişisel hale getirmek amacıyla kişisel verileri kullanmaya başlayacak.
Şirketin bu hassas konudaki açıklaması ise akıllı servislerin ve güçlü gizliliğin bir arada olabileceği yönünde. Geçen hafta yayınlanan iOS 10.3 betasıyla beraber gizlilik ayarları bölmesinde iCloud hesabınızdaki verileri analiz ederek akıllı özelliklerin geliştirilmesi için izniniz isteniyor. Bahsedilen veriler arasında e-postalar, dosyalar, takvimler, notlar, fotoğraflar, şifre senkronizasyonu, iTunes ve Find My iPhone bulunuyor.
iCloud Analytics & Privacy” isimli kısımda ise bu yeni özelliğin kişisel verilerin gizliliğini ihlal etmediğine dair bir açıklama verilmiş. Bu açıklamaya göre Apple’ın geçen sene iOS 10 ile beraber tanıttığı “differential privacy” isimli teknik gibi çeşitli yöntemlerle toplanan kişisel verilerinize matematiksel olarak “gürültü” ekleniyor. Bu sayede kişisel verileriniz kullanılarak çeşitli servisler daha akıllı hale gelirken, kişisel profiliniz çıkarılmamış oluyor. Ayrıca kişisel verileriniz kullanılarak oluşturulan raporların hiçbirinin Apple’a gitmediği ve silindiği ifade ediliyor. Dikkat çekici ve büyük ihtimalle de kasten anlamı geniş olarak yazılan diğer bir ifadede ise Analytics özelliğinin; telefonunuzun yazılım ve donanım özellikleri, performans istatistikleri, cihazınızı ve uygulamaları nasıl kullandığınıza dair bilgileri kullanabileceği belirtilmiş.
Her ne kadar Apple’ın geçmişteki tutumları gizlilik konusunda güven verse de büyük şirketlerin yaptıklarına bakıldığı zaman genellikle para kazanmayı kişisel gizliliğin önünde tuttukları da dikkate değer bir gerçek. Apple, bu yeni özellikte kişisel gizliliğe yönelik hiçbir sıkıntı olmayacağını söylemiş olsa da inanıp inanmamak size kalmış durumda. Bu konudaki yorumlarınızı bekliyoruz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim