Anlık Bildirim

Ballmer: iPhone konusunda yanıldım

Teknoloji dünyasında bir gelişmenin potansiyelini görebilmek konusunda geç kalınırsa kaçan balık büyük oluyor. iPhone etkisini o dönem göremeyen Microsoft bugün çok pişman.

Apple’ın ilk iPhone modelini tanıttığı dönemde, Microsoft’un başında olan Steve Ballmer’ın tepkisi çok konuşulmuştu. Modelin fiyatlandırmasına kahkahalar atarak tepki veren Ballmer, ayrıca fiziksel klavyesi olmayan bir cihazın tercih edilmeyeceğini iddia etmişti.

Aradan yıllar geçti ve Steve Jobs’un iPhone tercihinde ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı. 1 milyardan fazla satış rakamı ve şirkete bırakılan yüz milyarlarca dolar faaliyet karı. O dönem gelişmeleri alaya alan Microsoft ise akıllı telefon pazarında neredeyse yok.

Atı Alan Üsküdar’ı Geçti

Bu süreç olayın kahramanı Steve Ballmer’ın da gerçekleri görmesini sağladı. Microsoft’un emekli patronu bir röportajda yaptığı açıklamada iPhone konusunda yanıldığını ve donanım pazarına adım atmak konusunda da geç kaldığını itiraf etti.

Aslında Microsoft akıllı telefon pazarında yıllardır faaliyet gösteriyor. PDA döneminde kompakt Windows işletim sistemleri revaçtaydı. Hem son kullanıcı hem de kurumsal tarafta farklı PDA modelleri boy göstermişti. Ballmer ilk başlarda garipsese de sonradan dokunmatik ekranı kabullenmişti. HTC HD2 gibi örnekler dokunmatik Windows Mobile cihazları arasındaydı.

Elbette Ballmer’ın girişimleri çok yavaştı. Dokunmatik ekranın piyasaya nasıl bir etki yapacağını tam olarak hesaplayamadığı için adımlarını küçük küçük atıyordu. Sonrasında daha hızlı, daha modern ve daha hafif bir işletim sisteminin gerekli olduğunu anladı ve Windows Phone işletim sistemini piyasaya sürdü. Bununla birlikte atı alan Üsküdar’ı geçer misali iPhone serisi çok yol almıştı. Aynı dönemde Android işletim sisteminin de piyasaya girmesi, Microsoft için sonun başlangıcı oluyordu.

Diğer taraftan donanım işine girme konusunda yönetim kurulu da çok tutucuydu. Öyle ki yıllar sonra ilk Surface modeli gündeme geldiğinde Ballmer yönetim kurulunu ikna etmekte zorlanmıştı. Surface RT nedeniyle firmanın büyük zarara uğraması Ballmer ve Bill Gates’in aralarının açılmasına da neden oldu.

Yenilikçi Bir Yöntem

Steve Ballmer’ın ifadesiyle gözden kaçan bir nokta daha vardı o da operatör tarifeleri. Apple farklı operatörler ile anlaşarak tarifeye ek iPhone satışlarına başladı. Böylece 600-700$ olan bir telefon uzun vadeler ile çok daha küçük miktarlarda ödenebiliyordu. Ballmer bu yenilikçi yöntemi daha önceden bulamadığı için pişman olduğunu ifade ediyor.

Kaçan balık büyük olur misali göz ardı edilen potansiyeller nedeniyle Microsoft mobil tarafta hiçbir zaman iddialı olamadı. PDA dönemindeki kazanımlar da geleceğe yansıtılamayınca kaçınılmaz son da geldi. Bu noktada aynı hataya düşmüş bir diğer firmanın da BlackBerry olduğunu belirtelim. Bir dönemin lider firmalarından BlackBerry artık donanım geliştirmeyi tamamen bir kenara bıraktı ve ODM tarzında üretime başladı.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9364 kez okundu.
35 kişi, toplam 38 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
microsoft, steve ballmer ve Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim