Anlık Bildirim

Foxconn ABD'de 7 milyar dolarlık üretim tesisi açacak

Dünyanın en büyük elektronik imalatçısı Foxconn, dün yapılan açıklamaya göre ABD’de 7 milyar dolarlık yatırım yaparak ekran üretim tesisi açmaya hazırlanıyor.

Foxconn ABD'de 7 milyar dolarlık üretim tesisi açacak Tam Boyutta Gör

Apple’ın ABD’de üretim yapmaya zorlanması sonucunda en büyük iPhone ve iPad tedarikçisi konumunda bulunan Foxconn iki arada bir derede kalmıştı. Şirket ne 1 milyona yakın işçi istihdam ettiği Çin’den ayrılmak istiyor ne de Apple üretimine Çin’de devam ettiği takdirde Trump’ın yüksek vergileriyle karşı karşıya gelmeyi göze alabiliyordu. Bütün bu olasılıkları değerlendiren şirket yeni yol haritasını belirlemiş gibi duruyor. Şirket CEO’su Terry Gou’nun dün yaptığı açıklamaya göre Foxconn, ekran üretimi için ABD’de bir tesis kurmayı planlıyor.

Gou’nun açıklamalarına göre Foxconn uzun bir süredir ABD’ye yönelik bir yatırım düşüncesi içindeydi ancak bu düşünceler Gou ve Japon Softbank Grubu’nun CEO’su olan Masayoshi Son’ın aralık ayında bir araya gelip bu konuyu konuşmaları üzerine netlik kazandı. Softbank daha önce 100 milyar dolara varan ve enerji, yapay zeka, robot teknolojileri gibi konularda harcanmak üzere bir yatırım fonu oluşturulacağını belirtmiş ve Masayoshi Son, Donald Trump’la bizzat görüşerek bu fonun 50 milyar dolarının ABD’deki yatırımlara ayrılacağını dile getirmişti.

İddialara göre yatırım planında, Foxconn tarafından yapılması planlanan, 7 milyar dolarlık ek bir yatırım da bulunmaktaydı ama şirket ismi boş bırakılmıştı. Foxconn ise dün yaptığı açıklamada bu detaylara değinmeden sadece ABD’de üretime başlanılacağı ile ilgili kısa bir açıklama yaptı.

En Az 7 Milyar Dolar Harcanacak 

Foxconn’un planlarına göre şirkete en az 7 milyar dolara mal olacak bu üretim tesisinde 30.000 ila 50.000 arası çalışan istihdam edilecek. Gou ayrıca ABD’de güçlü bir ekran üretim endüstrisinin olmadığını ve ülkenin televizyon satışı için Çin’in ardından ikinci büyük pazar olduğunu dile getirdi. Şirket bu açıklamanın dışında operasyonla ilgili çok fazla bilgi paylaşmasa da Çin’deki iPhone ve iPad üretiminin öncelikli olduğuna ve bu girişimin üretim tesislerini taşımaktan ziyade yeni tesisler için farklı bir çalışma sahası oluşturulması şeklinde yorumlanabileceğini belirtti.

Üretim tesisinin geçtiğimiz yıl Foxconn’un 3.8 milyar dolar karşılığında satın aldığı Sharp tarafından işletilmesi bekleniyor ancak bu çalışmanın Apple ile ortak yürütülüp yürütülmeyeceği konusunda kafalarda soru işareti var zira Apple, Nikkei Asya dergisine Apple ile ortak bir yatırım yapabileceğini bildirmesine rağmen bu konuda herhangi bir açıklamadan kaçındı.

Foxconn ve belki de Apple’ın önümüzdeki günlerde yapacağı yeni açıklamalarla tesise dair detaylar belli olacak ancak analistler bu hamleyi Trump’ın otomobil sektöründen sonra yeni bir zaferi olarak nitelendirmeye başlamış durumda.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim