Anlık Bildirim

Geçen yıl son çeyrekte akıllı telefon pazarının yeni lideri Apple oldu

Toplam 3 iPhone modelini aynı anda piyasaya süren Apple yine de geçen yıl ki rekorunu kıramadı. Buna rağmen Samsung’u son çeyrek sıralamasında geçmeyi başardı.

Tarihinin en bereketli dönemini geçiren Apple rekorları birbiri ardına kırıyor. iPhone X satışlarının da etkisiyle en fazla geliri elde eden Apple, son çeyrekte rakibi Samsung’u saf dışı bıraktı.

Tarihi gelir rekoru

Geçen yılın son çeyreği için açıklanan mali rapora göre Apple’ın elde ettiği toplam gelir 88 milyar dolar oldu. Tarihindeki en yüksek rakama ulaşan Apple faaliyet karı olarak da 26 milyar dolar elde etti. Bu rakam bugüne kadar bir çeyrekte elde edilen en yüksek faaliyet karı oldu. Net kar ise 20 milyar dolar oldu. Bu rakam sektörde faaliyet gösteren pek çok firmanın yıl toplamı gelirlerinden bile fazla.

iPhone satışları anlamında küçük bir düşüş söz konusu. 77.3 milyon adet iPhone satan firma önceki yıl aynı döneme göre yüzde 1 düşüş yaşadı. Yani iPhone 7 serisi iPhone 8 serisine göre daha başarılı durumda. Hatta sonbahar dönemine kadar iPhone SE satışlarının da azaldığını söylersek manzara daha net ortaya çıkar. Geçen yıl aynı dönemde 3 model piyasaya süren Apple yine de rekor kıramadı. Analiz beklentileri de 80 milyon civarındaydı.

Bu rakama rağmen Apple son çeyrekte akıllı telefon pazarında liderliğe yükselmeyi başardı. Samsung satışlarını 74 milyon üzerine çıkaramayınca kendisini ikinci sırada buldu.

Bu noktada şunu söylemek gerek ki 1000$ üzerine çıkan amiral gemisi ortalama fiyatları artık çok satma kaygısını geride bıraktı. Apple olsun Samsung olsun yüksek kar marjı ile daha az satışlarda daha fazla kar elde etme stratejisini benimsedi. Bu, tablolarda net bir şekilde görülebiliyor.

Dİğer taraftan iPad satışları yüzde 1 artışla 13.1 milyon olurken Mac satışları da yüzde 5 düşüşle 5.1 milyon adet oldu. Dikkat çeken ise hizmet bölümünün yüzde 18 artışla 8.4 milyar dolar gelire ulaşması. Apple’ın en fazla büyüyen bölümü olurken dijital servislerin genel anlamda gördüğü ilgiyi de gözler önüne seriyor.

İçinde bulunduğumuz çeyrek dönemde Apple beklentilerini düşürdü. Toplamda 60 milyar dolar civarında bir gelir bekleniyor. Özellikle iPhone X satışlarının 18 milyon civarında gerçekleşeceği ve iPhone 8 satışlarında da düşüş olacağı beklentisi bunda etkili. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim