Anlık Bildirim

Qualcomm’dan iPhone satışlarını yasaklama hamlesi

Mobil dünyanın iki büyük ortağı Apple ve Qualcomm arasındaki haksız rekabet kavgası giderek büyüyor. Qualcomm şimdi iPhone modellerinin ABD’ye girmesini engellemeye çalışıyor.

Apple ve Qualcomm arasında yaşanan patent kavgası giderek büyüyor. Teknoloji guruları tarafları sükunete davet etse de ikilinin anlaşmaya pek niyeti yok gibi görünüyor. Qualcomm şimdi iPhone modellerine satış engeli koydurmak niyetinde.

Kavga kriz boyutlarına ulaşmak üzere

Apple, ABD Ticaret Bakanlığı’nın açtığı tazminat davasının ardından bu yıl da patent ihlali iddiasıyla kendisi İngiltere’de yeni bir dava daha açmıştı. Qualcomm ise yanıt vermekte gecikmedi ve Apple’ın yanlış yönlendirme yaparak sözleşmeleri ihlal ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Bakanlık tarafından açılan davada birtakım sebepler yer alıyordu. Bu sebepler Qualcomm’un kendisinden ürün satın almak isteyen şirketlere aynı alanda faaliyet gösteren başka bir şirketten ürün almamak, işlemciyi satın almak için yanında hiç gereği olmayan başka ürünleri de satın almak zorunda bırakmak ve rakip şirketlerden ürün aldıysa çok daha yüksek bir ücret talep etmek gibi alıcı şirketleri zor durumda bırakan, ticaret etiğine aykırı isteklerden oluşuyordu.

Qualcomm ise Apple’ın anlaşmaları ihlal ettiğini,  iPhone 7'de yer verdiği Qualcomm modem çiplerinin tam performansını kullanmadığını, performans farklılıklarını çarpıttığını, modemlerinin güç verdiği iPhone'ların üstün iletişim performansı hakkında herkese açık karşılaştırmalar yapmaması için kendisini tehdit ettiğini belirtiyor.

Qualcomm’dan tehlikeli hamle

İkilinin birbirlerini karşılıklı olarak suçlamaları devam ederken Qualcomm’dan yeni bir hamle geldi. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’na başvuran firma, patent ihlali konusu olan ve Asya’da üretilen iPhone modellerinin ABD’ye sokulmasının engellenmesini talep etti.

Yeni iPhone modellerinin tanıtılması öncesinde yapılan bu hamle teknoloji dünyasında bir tedirginlik oluşturacaktır. Komisyonun bu talebe ne cevap vereceği belli değil ancak olaki kabul ederse Apple için zor günler başlayacaktır.

Teknoloji dünyanın en büyük ortaklıklarından birisine sahip olan Apple ve Qualcomm’un neden bu derece kavgalı oldukları en büyük merak konusu. Sorunun cevabı ise mali tablolarda gizli. Qualcomm en büyük geliri lisanslama üzerinden elde ediyor. Önümüzdeki çeyrekte yaklaşık 500 milyon dolar civarında bir kayıp bekleniyor. Bu bakımdan özellikle bu yıl lisanslama konusunda çok agresif davranıyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4029 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
qualcomm, Apple ve qualcomm modem
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim