Anlık Bildirim

Telefonları yavaşlatan Apple’a Türkiye’den ilk dava

Eski telefonları bilerek yavaşlatan ve bunu kabul eden Apple'a Türkiye'den dava açılacak. Yurt dışında açılan davalarda Apple'dan yüklü miktarda tazminat istendi.

Telefonları yavaşlatan Apple’a Türkiye’den ilk dava Tam Boyutta Gör

Apple, eski iPhone modellerini bilerek yavaşlattığını kabul etti. Bataryası eskiyen iPhone modellerinde pil seviyesine bağlı olarak işlemcinin çalışma hızının düşürüldüğü itiraf edildi. iPhone 7 ve öncesi modellerin hızı düşüren Apple sebep olarak kapanmalara karşı önlem alındığını belirtti.

Bu açıklamanın ardından yurt dışında bulunan bazı kullanıcılar, iPhone satın aldıklarında Apple'ın bu durumu satın alma sözleşmesinde belirtmediğini ve Apple'ın cihazlarına izinsiz olarak müdahale ettiğini gerekçe göstererek Apple'a dava açtı. Violetta Mailyan ve bir grup avukat ise Apple’a açtıkları davada rekor bir tazminat talebinde bulundu. Mailyan, cihaz yavaşlatma sebebi ile Apple’dan 999,999,999,000 dolar (Yaklaşık 4 trilyon TL) talep ediyor.

Apple, bugün yayınladığı açıklama ile kullanıcılarından özür diledi ve pil değiştirme ücretlerinde 50 dolarlık indirim yapacağını açıkladı.

Yılbaşından itibaren Türkiye’den de dava açılacak

Yaşanan gelişmelerin ardından Apple’a Türkiye’den de dava açılacak. Tüketici Başvuru Merkezi Hukuk Komisyonu Üyesi Ersin Kula ve Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu hukuki sürevin başlatılacağını belirterek “Apple suçlamaları kabul etti. Yılbaşından hemen sonra konu ile ilgili hukuki süreci başlatacağız.” dedi.

Türkiye’deki hukuk sürecinin ABD ile aynı olmadığını ve ABD’deki gibi bir miktarla tazminat açılamayacağını söyleyen Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu konuşmasında” Türkiye’deki hukuki süreç ABD’deki gibi işlemiyor. Bizde bu miktarlarda bir dava açılamaz. En fazla ürün iadesi olarak bir dava açılabilir. Bizde bu konu ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Yılbaşından hemen sonra ilk davamızı açacağız” şeklinde konuştu.

“Tazminat alınamayabilir ancak ürün iadesi talebinde bulunulabilir”

Ersin Kula ise tazminat ile ilgili hukuki düzenlemelerin ABD’den farklı olduğunu belirterek “Tazminat kültürü ne yazık ki bizde aynı değil. ABD’de bir kişinin Apple dava açması ile Türkiye’deki bir kişinin Apple dava açması aynı oranda sonuç vermiyor. Biz Apple konusu ile ilgili çalışmalarımızı yaptık. Yılbaşından sonra hem Rekabet Kurumu’na hem de mahkemelere ilk şikayetimizi yapacağız. Konu ile ilgili tüm yazılarımızı yazdık, hazır.” dedi.

Ersin Kula Türkiye’de bulunan Apple müşterilerinin yüklü tazminat talebinde bulunamayacağını ancak ürün iadesi talebinde bulunabileceğini belirterek “Açılan davada ADB’deki gibi bir miktar talep etmek çok mümkün değil maksimum ürünün iadesi ve az miktarda bir para talebinde bulunulabilir” açıklamalarında bulundu.

Yeni iPhone modellerini satın almaya yönlendiriyor

Açılan davalarda Apple'ın yeni iPhone'ları satmak için kullanıcıları zor durumda bıraktığı suçlamasında bulunuluyor. Çeşitli ülkelerde "Planlı eksitme" davası açıldı. Fransa'da planlı eskitme suç olarak değerlendiriliyor. Fransa'daki yasalara göre sattığı ürünlerde planlı eskitme yöntemini uygulayan kişi ve kurumlar için 2 yıl hapis cezası, 300.000 euro tazminat ve yıllık cirosunun yüzde 5'i kadar ceza öngörülüyor
Planlı eskitme karşıtları ise Apple'ın için bu cezaların iki katını talep ediyor zira suçlamalara göre Apple hem kullanıcıların daha sık telefon değiştirmesine neden olarak kullanıcılara maddi zarar veriyor hem de sık sık değiştirilen telefonların neden olduğu çevresel atıklar doğaya zarar veriyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12909 kez okundu.
40 kişi, toplam 40 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, tazminat davası ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim