Anlık Bildirim

iFixit tarafından yapılan A6 incelemesinde 3 çekirdekli GPU dizilimi ortaya çıktı


Apple'ın tasarımını kendi yaptığı A6 işlemcisi ile ilgili değerlendirmeler devam ederken, amiral gemisi modelleri parçalarına ayırması ile tanıdığımız iFixit, bu kez A6 işlemcisini masaya yatırdı.

İşlemci incelemesi için Chipworks'ün inceleme cihazlarından yardım alındı.

Chipworks uzmanları, iPhone 5'in mantık devresi üzerinde kullanılan bileşenlerin tamamen yenilendiğini belirtiyor. Yeni bileşenler Apple A6 işlemcisi, Apple 338S1077 Cirrus ses yongası, Murata 339S0171 Wi-Fi modülü, Qualcomm MDM9615 LTE modemi ve Qualcomm RTR8600 Multi-band/mode RF alıcı verici modülü bulunuyor.

Yapılan incelemede EDB8164B3 kodlu Elpida 1GB LP DDR2 SDRAM yongasının kullanıldığı görülmüş.
iFixit tarafından yapılan A6 incelemesinde 3 çekirdekli GPU dizilimi ortaya çıktı
 
APL0589B01 koduyla devre üzerinde yer alan Apple A6 işlemcisi 9.70 mm x 9.97 mm boyutlara sahip ve 96.71 mm2'lik bir alanı kaplıyor. Tasarımı tamamen Apple'a ait olan işlemcinin üretiminin ise 32nm fabrikasyon süreci kullanılarak HKMG (Hi-K metal gate) teknolojisi ile Samsung tarafından yapıldığı belirtiliyor. 

ARMv7s komut setini temel alan çift çekirdekli A6 işlemcisi Anandtech'e göre en düşük 800MHz, en yüksek 1.2GHz saat hızında çalışıyor. Standart olarak ise 1GHz saat hızına sahip. 
iFixit tarafından yapılan A6 incelemesinde 3 çekirdekli GPU dizilimi ortaya çıktı
 
Grafik tarafında ise yine Anandtech tarafından tespit edilen üç çekirdekli PowerVR SGX 543MP3 grafik birimi kullanılıyor. Imagination Technologies tarafından geliştirilen bu birim, yeni iPad modelindeki 4 çekirdekli PowerVR SGX 543MP4 grafik birimine yakın sonuçlar elde ediyor ve hatta bazı testlerde geride bırakıyor.

İncelemede GPU çekirdeklerinin ARM çekirdeklerinin altında dizildiği ve basit bir görünüm arz ettiği görülmüş. Standart olarak mantık blokları gelişmiş bilgisayar yazılımları ile otomatik olarak diziliyor. Ancak Apple'ın burada manuel olarak ARM çekirdek bloklarını dizdiği görülüyor.
Manuel dizilim daha yüksek işlemci hızları vaad ederken, daha maliyetli ve daha çok zaman alıyor. ARM çekirdeklerinin manuel dizilimi, Apple'ın Cortex-A15 mimarisine benzer bir şekilde işlemcisine yetenek kazandırdığını ortaya koyuyor. Mühendisler bunun, uzun zamandan bu yana pazara sunulan belki de ilk manuel dizilim olabileceğini belirtiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4288 kez okundu.
17 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
a6, Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim