Anlık Bildirim

iPhone kaynak kodları internete sızdırıldı (Güncelleme)

Github üzerinde erişime açılan iPhone kaynak kodları derlenemiyor ancak belirli cihazların jailbreak yapılabilmesi için hackerlara önemli imkanlar verebilir.

Apple’ın bugüne kadar sır gibi sakladığı iPhone modellerine ait önemli bir kaynak kodu bölümü internete sızdırıldı. iOS 9 sürümü içerisinde sızdırıldığı ifade edilen kaynak kodları açıklar bulunmasına veya jailbreak yapılmasına sebep olabilir.

 
Önemli bir bileşene ait

Normalde Apple, işletim sistemlerinin belirli bir kısmını açık kaynak olarak incelenmesi adına dağıtıyor ve zaman zaman ödüllü yarışmalar ile açıklar bulanları ödüllendiriyor. Sızdırılan kodlar ise hassas bir alana ait.

Daha önce Reddit üzerinde iPhone kaynak kodlarının elde edildiği bilgisi paylaşılmış ancak detay verilmemişti. Bu hafta Github üzerinde kodların kendisi de paylaşıldı. Bu da elbette insanların ilgisini çekmeye yetti.

Kaynak kodları iBoot adında bir iOS bileşenine ait. Bu bileşen işletim sisteminin güvenli bir şekilde başlatılmasını sağlıyor. Paylaşılan kodlardan bir derleme yapılamayacağı belirtiliyor ancak açıklar bulabilmek için yeterli.

Kodlar iOS 9 sürümüne ait olduğu için mevcut iOS 11.2.5 sürümünde bunlardan sadece bir kısmının kalmış olabileceği ifade ediliyor. Ayrıca iOS işletim sistemi Secure Enclave çözümü ile izinsiz erişimlere karşı sistem tamamen koruma altına alındı. Bu bakımdan etkileri sınırlı olacaktır.

Yine de bazı kaynaklar kaynak kodlarının en iyi ihtimalle belirli cihazların jailbreak yapılması için kullanılabileceğini belirtiyor. Önümüzdeki günlerde kaynak kodlarının kimin eline geçtiği daha iyi anlaşılacaktır. 

 
Güncelleme: Apple yaptığı açıklamada kaynak kodlarının sızdırıldığını doğruladı ancak iOS 9 sürümünün çok az sayıda cihazda kullanıldığını ve bugün gerek donanım tabanlı olsun gerekse de yazılım tabanlı olsun pek çok güvenlik katmanı yer aldığı için sızıntının herhangi bir risk teşkil etmeyeceğini dile getirdi. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim