Anlık Bildirim

Apple'ın eski iPhone modellerini yavaşlattığı iddiası dünApple tarafından da doğrulanmışve şirket, eski bataryaya sahip iPhone modellerini, kapanmaları engellemek ve batarya ömrünü korumak için kademeli olarak yavaşlattığını açıklamıştı. Daha önce bu bilgiyi kullanıcıları ile paylaşmayan Apple, açıklamanın ardından şiddetle eleştirilirken bazı iPhone kullanıcıları, iPhone satın aldıklarında Apple'ın bu durumu satın alma sözleşmesinde belirtmediğini ve Apple'ın cihazlarına izinsiz olarak müdahale ettiğini belirterek Apple'a dava açtı.


 

Apple'ın açıklamasının ardından şirkete karşı dava açan ilk isimler Los Angeles'ta yaşayan Stefan Bogdanovich ve Dakota Speas oldu. Halihazırda iPhone 7 kullanıcısı olan ve daha önce de eski iPhone modellerini kullanmış olan Bogdanovich ve Speas, dava dosyasında ''Apple'a cihazlarına müdahale etmesi ve yavaşlatması için asla izin vermediklerini'' belirterek Apple'ın sözleşmeleri ve kullanıcıyı yok sayan bir müdahalede bulunduğunu ileri sürdü. İkili ayrıca Apple'ın bu müdahaleyi cihazların kullanım ömrü için yaptığı savunmasını da hedef alarak ''iPhone'ların normalde yavaş çalışması için kendilerine tercih hakkın sunulmadığını'' vurguladı.


Yeni Modelleri Satın Almaya Yönlendirdi 

Stefan Bogdanovich ve Dakota Speas'in Kaliforniya'daki bir federal mahkemede açtığı dava, Apple'a karşı açılan tek dava değil. Illinois Eyaleti'ndeki 5 iPhone kullanıcısı tarafından açılan toplu davada ise davacılar Apple'ı, ''Yeni iPhone'ları satmak için kullanıcıları zor durumda bırakmakla'' suçladı. Dava dosyasına göre davacılar Apple'ın, yeni iOS sürümlerini eski model iPhone'lara uygun olacak şekilde hazırlamak yerine müşterileri; iPhone 7, 8 veya X gibi şirketin yeni telefonlarını satın almaya yönlendirdiğini iddia ediyor.


Apple'a karşı eski iPhone modellerini yavaşlattığı gerekçesiyle henüz sadece iki dava açılmış olsa da bu davalarının sayısının artabileceği belirtiliyor. Uzmanlara göre Apple'ın bu yıl satışa sunduğu iPhone 8 ve iPhone X kullanıcıları hariç diğer iPhone modellerini kullanan müşteriler Apple'a karşı, hukuki menfaatleri bulunduğu için, dava açma hakkına sahip. 


Apple'ın Gerekçesi Memnun Etmedi 

Apple iPhone'ları yavaşlatmaktaki tek amacının bataryaları korumak olduğunu dile getirmiş olsa da bu gerekçe kullanıcılar tarafından kabul görmüş değil. Özellikle eski iPhone modellerindeki batarya performansından şikayetçi olan ve 79$ karşılığında bataryalarını yenileyen kullanıcılar, Apple'ın en azından yeni güncellemelerle birlikte telefonun performansında düşüş yaşanacağını kendilerine söylemesi gerektiğini belirtiyor. 


Şirkete karşı açılan davalarda davacılar; iPhone'ların uğradığı değer kaybına, yeni batarya maliyetine ve iPhone'larını değiştirmek zorunda kaldıkları için uğradıkları zarara uygun bir tazminat talep ediyor. Mahkemenin davacıların bu taleplerine nasıl yanıt vereceği bilinmiyor ancak Apple aleyhine verilecek bir karar ABD başta olmak üzere pek çok ülkede iPhone kullanıcılarının Apple'a dava açmasına neden olabilir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11054 kez okundu.
58 kişi, toplam 59 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
batarya, apple iphone ve Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim