Anlık Bildirim
2015'in aralık ayında ABD'nin San Bernardino şehrinde gerçekleşen silahlı saldırıda 14 kişi hayatını kaybetmiş ve 18 kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili soruşturma başlatan FBI, olayın aydınlatılması için ellerindeki en değerli şeyin saldırgana ait iPhone 5C model telefon olduğunu ancak telefondaki şifrenin çözülemediğini açıklayarak Apple'a başvurmuştu. Apple ise telefonun şifresini açmayacağını dile getirince FBI, Apple dava açmış ancak daha sonra FBI'ın kimliğini açıklamadığı üçüncü bir taraf iPhone şifresini kırmayı başarmıştı.


 
Olayın üstünden 1 yıldan uzun bir süre geçmesine rağmen FBI; 3.tarafın kim olduğu, şifreyi kırmak için ne kadar ödeme aldığı ve şifreyi nasıl kırdığıyla ilgili hiçbir detay vermedi ve konu gizliliğini korudu ta ki Senato komitesinin dün yaptığı açıklamaya kadar. FBI'ı denetleyen senato komitesinden Senatör Dianne Feinstein yaptığı açıklamaya göre şifreli iPhone'a girmek için hükümet, üçüncü taraf bir şirkete 900.000 dolarlık ödeme yaptı. 


Saldırgana ait iPhone'un içindeki bilgilere ulaşılmasının oldukça önemli olduğunu belirten Feinstein, ''O cihaza girmek için iyi nedenler vardı.'' dedi. FBI'ın iPhone kilidini açmasını için İsrail merkezli siber güvenlik şirketi Cellebrite ile anlaştığı iddia ediliyordu ancak Fienstein yaptığı açıklamasında üçüncü tarafın kim olduğuna dair herhangi bir bilgi vermedi. 


Apple Şifrenin Nasıl Kırıldığını Merak Ediyor 

FBI ile Apple arasındaki davada mahkeme; saldırganın iPhone'una ulaşabilmek için, Apple'ın tüm iPhoneları etkileyecek yeni bir yazılım geliştirmesi gerektiği hükmüne varmıştı. Apple ise bu karara itiraz etmiş ancak itiraza cevap gelmeden FBI, şifre kırıldığı için davayı geri çekmişti.


Apple hem dava sürecinde hem de sonrasında FBI'dan şifrenin nasıl kırıldığıyla ilgili bilgileri paylaşmasını istemesine rağmen FBI, bu konuda herhangi bir bilgi vermedi. Tabi saldırganın telefonun, saldırının aydınlatılmasında üstlendiği rolü düşündüğümüzde 900.000 dolar çok yüksek bir miktar değil ancak üçüncü bir tarafın iPhone şifresini kolaylıkla kırabiliyor oluşu Apple'ın oldukça canını sıkıyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9398 kez okundu.
31 kişi, toplam 31 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iphone 5c, fbi ve
2 etiket daha apple iphone Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim