Anlık Bildirim

iPhone'ları yavaşlatan Apple'a ''planlı eskitme'' davası

Apple'ın eski iPhone modellerini kasıtlı olarak yavaşlattığını itiraf etmesinin ardından şirkete yönelik davalar açılırken Fransa'daki planlı eskitme yasağı şirketi çok daha zor durumda bırakabilir.

iPhone'ları yavaşlatan Apple'a ''planlı eskitme'' davası Tam Boyutta Gör
 

Geçtiğimiz haftalarda Apple, eski iPhone modellerini; kapanmaları engellemek ve batarya sağlığını korumak için yeni iOS sürümleriyle birlikte bilinçli olarak yavaşlattığını doğrulamıştı. Apple'ın bu açıklamasının ardından şirkete yönelik ABD'de en az sekiz adet dava açılırken bu hafta başında İsrail'de de Apple'ı hedef alan ve 125 milyon dolar tazminat talep edilen bir dava açılmıştı. Doğrudan kullanıcıların ve tüketiciyi koruyan organizasyonların açtıkları bu davalara bir yenisi de Fransa'dan geldi. Üstelik bu kez davanın sonuçları Apple için korkutucu boyutlara ulaşabilir.


Planlı Eskitme Suç Sayılıyor 

Fransa'da faaliyet yürüten ve planlı eskitme uygulamalarını hedef alan Halte à l’Obsolescence Programmée(HOP) isimli organizasyon; Apple'ın, eski iPhone modellerini uzaktan müdahale ile yavaşlattığını vurgulayarak şirkete dava açtı. Bu davayı ABD ve İsrail'deki davalardan ayıran nokta ise Fransa'daki planlı eskitmeye yönelik yasal düzenlemeler. 2015 yılında getirilen düzenlemeler uyarınca planlı eskitme Fransa'da suç olarak değerlendiriliyor. Fransa'daki yasalara göre sattığı ürünlerde planlı eskitme yöntemini uygulayan kişi ve kurumlar için 2 yıl hapis cezası, 300.000 euro tazminat ve yıllık cirosunun yüzde 5'i kadar ceza öngörülüyor. 


Planlı eskitme karşıtları ise Apple'ın için bu cezaların iki katını talep ediyor zira HOP'a göre Apple hem kullanıcıların daha sık telefon değiştirmesine neden olarak kullanıcılara maddi zarar veriyor hem de sık sık değiştirilen telefonların neden olduğu çevresel atıklar doğaya zarar veriyor. Apple'a açtığı dava ile dev şirketi zor durumda bırakan HOP'un planlı eskitme uygulamaları nedeniyle hedef aldığı tek kurum Apple değil. Organizasyonun HP, Canon ve Epson gibi yazıcı üreten şirketlere, daha fazla kartuş satmak için planlı eskitme uygulamaları yürüttüğü gerekçesiyle dava açmıştı. 

Apple henüz söz konusu dava ile ilgili bir açıklama yapmış değil ancak HOP, Apple'ın cezalandırılması için tüketicileri örgütlemeye başlamış durumda. Organizasyon web sitesine yerleştirdiği form ile iPhone'ları yavaşlayan kullanıcıları bir araya getirmeye ve dava için olabildiğince fazla delil toplamaya çalışıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10978 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
fransa, dava ve
2 etiket daha apple iphone Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim