Anlık Bildirim

İşlemci, yonga seti ve ekran kartları dünyasından en son haberler

Intel'den DDR3 destekli yeni yonga seti

Intel'de gelişmeler durmak bilmiyor. 2006 sonunda 999$'a 4 çekirdekli işlemcisi Kentsfiled'ı çıkaracak olan firma'nın 2007 yılı içerisinde çıkarması planan yeni yonga seti hakkında da ilk bilgiler gün yüzüne çıkmaya başladı. Bearlake kod adına sahip yeni yonga seti artık Intel için bir rutin haline geldiği üzere ilk etapta 3 ayrı model olarak çıkması bekleniyor. Buna göre Bearlake X yonga setinin 975X, Bearlake P'nin 965P ve Bearlake G'nin de 965G yonga setinin yerini alması bekleniyor.

Intel'in her yeni yonga setinde yaptığı gibi Bearlake yonga seti ile de bazı önemli değişiklikler geliyor. En dikkat çekici yenilik DDR3 bellek desteği. Intel büyük olasılıkla yeni yonga setinde hem DDR2 hemde DDR3 desteği sunacak. Bu sayede yeni yonga setine sahip anakartlar DDR2-800MHz desteğinin yanısıra DDR3 1333MHz bellek desteğine de sahip olacaklar ki burda geriye dönük bellek desteği oldukça önemli. Gerçi DDR2'lerinde henüz istenilen yaygınlığa ulaşamadığını düşünürsek birçok kullanıcının direk DDR3'e geçeceği yorumunu yapmak ta yanlış olmaz. Yeni yonga seti ile birlikte gelecek diğer önemli bir özellik ise kısa bir süre sonra çıkması beklenen Ati'nin yeni yonga seti RD600'de olduğu gibi Intel'in de Bearlake ile gerçek 2x16 PCIe desteği sunacak olması. Buna paralel artan bant genişliği ve veri transferine bağlı olarak SLI yada Crossfire sistemlerdeki başarımda artacak. Yeri gelmişken söylemekte fayda var, Bearlake yonga seti ile birlikte resmi olarak SLI desteğinin de gelmesi bekleniyor zira Intel ile Nvidia arasındaki SLI lisans problemi şuan mobil sistemler için aşılmış durumda. PCI-E 2.0 desteğini de getirecek olan yeni yonga seti ile birlikte yeni güney köprüsü olan ICH9 da geliyor. Şuan yeni güney köprüsü hakkında pek bilgi verilmese de tahmin edelieceği üzere her yeni versiyonda olduğu gibi bağlantı noktalarının arttırılması gibi yenilikler beklenebilir.

İlk aşamada çıkacak Bearlake X, G ve P modellerinden, P ve G modelinin DDR3 1333MHz bellek desteği kazandırılmış 965P ve 965G modelleri olması bekleniyor. Ayrıca Intel, Bearlake G'nin yanı sıra G+ modelini de hazırlıyor. Bu model de firma ilk defa gelişmiş bir entegre grafik çözümünü kullanmayı planlıyor. Yonga setinde yer alacak entegra grafik çözümünün DirectX10 desteğinin yanısıra HDMI, HDCP, Blu-Ray yada HD-DVD ve H.264/VC-1 gibi teknolojileri donanımsal olarak desteklemesi bekleniyor.

Intel'in yeni yonga seti ile birlikte yaygın olarak kullanılmaya başlanacak DDR3 tarafında ise herşey hemen hemen hazır gibi. Birçok büüyk üretici DDR3 örneklerinin testlerine başlamış durumda. Örneğin Samsung DDR3 800/1066/1333MHz'lik bellek örneklerini partnerlerine yolladı. 70nm üretim teknolojisi ile üretilen bellek modüllerine sahip DDR3 belleklerin DDR2 belleklere göre en büyük avantajlarının başında daha düşük olan güç tüketimleri geliyor. DDR2'ler çalışmak için 1.8V'ye ihtiyaç duyarken DDR3'lerde bu rakam 1.5V'ye düşüyor. Ayrıca DDR3'lerin tamamen DDR2'lerin yerini almasının 2008, en hızlı DDR3 olması beklenen 1600MHz'lik belleklerin çıkışının ise 2009 yılını bulacağı tahmin ediliyor.

 

Dell - AMD oratklığı gelişiyor

İlk olarak Dell'in server çözümleri için başlayan Dell-AMD oratklığı gelişmeye devam ediyor. Son gelen resmi açıklamalara göre serverlardan sonra Dell'İn taşınabilir ve masa üstü bilgisayarlarında da AMD logosunu göreceğiz. Dell ile yapılan bu ortaklığın özellikle AMD'nin 2006 finansal raporlarını pozitif yönde oldukça etkileyecek. Yapılan projeksiyonlarda sadece masa üstü bilgisayarlar için 2006 sonuna kadar AMD'nin Dell'e yaklaşık 1.2 milyon işlemci vermesi bekleniyor. Toplamda ise yıl sonuna kadar AMD'nin Dell'e yaklaşık 2 ila 3 milyar $'lık bir satış yapması planlanıyor. Bu rakamlardan daha önemli olan uzun zamandır Intel ile çalışan Dell'in ilk defa AMD ile bu kadar büyük bir alım için anlaşma yapması. Eylül ayında satışa çıkacak AMD işlemcili Dell bilgisayarlarda ilk etapta tek çekirdekli ve çift çekirdekli X2 işlemcilerinin kullanılması bekleniyor. AMD'nin en pahalı ve performanslı model gamını oluşturan FX işlemcilerin kullanılması hakkında kesinleşmiş bir durum henüz bulunmuyor.

 

Ekran kartlarında son durum

Ati'den sonra Nvidia'da 80nm üretim teknolojisine sahip ilk gpu'sunu duyurdu. Nvidia'nın 80nm üretim tenolojisi ile ürettiği yeni G73-B1 gpu'su Ati'nin X1650 serisine cevap niteliğinde olması bekleniyor. Bilindiği gibi Ati'nin X1650 serisi de 80nm üretim teknolojisi ile üretilmiş gpu'lara sahipler. TSMC tesislerinde üretilecek olan yeni gpu'nun iki modelinin olması bekleniyor. Bunlardan G73-N-B1'in 90 üretim teknolojisi ile üretilmiş olan kardeşinden pek bir farkı bulunmuyor. Hatta aralarında pin uyumu bile mevcut. G73-H-B1 modelinin ise 80nm üretim teknolojisinin yanısıra HDMI ve HDCP desteği gibi bazı önemli fonksiyonlara sahip olması bekleniyor. Bu destekler ile birlikte gpu'nun özellikle HTCP çözümlerinde kullanılması bekleniyor. Nvidia'nın yeni gpu'suna sahip kartların 7650 serisi olarak Eylül ayında piyasa çıkması beklenirken saat hzıları gibi bazı teknik detaylar hakkında şuanda Nvidia tarafından verilmiş bir bilgi bulunmuyor.

Ati'nin daha önce 23 Ağustos'da çıkacağını duyurduğu hatta test sonuçları bile ortaya çıkan X1950 serisinin piyasa çıkış tarihini Eylül ayına ertelemişti. Ati'nin X1950 serisi içinden 199$'a 600MHz çekirdek, 1400MHz bellek hızına, 36 pixel shader işlemcisine sahip olan X1950 Pro modelini açıklamasından sonra Nvidia'da 7900GS ve 7950GT modellerini duyurdu. 7900GS daha önce sadece büyük sistem üreticilerine verilirken artık son kullanıcıya da satılacak. 450MHz çekirdek, 660MHz bellek hızına, 20 iş hattına ve 256MB belleğe sahip olması beklenen 7900GS'yi 199$'lık fiyatı ile Nvidia X1950Pro'ya rakip olarak konumlandıryor. 7950GT ise 550MHz çekirdek, 700MHz bellek hızları, 24 adet iş hattı, 512 MB bellek gibi özellikleri ve 299$'lık fiyatı ile Ati'nin X1950 serisinin çıkışından sonra özellikle fiyatının düşmesi beklenen X1900XT'ye karşı konumlandırılması bekleniyor.

resimler hkepc.com ve pcinpact.com sitesinden alınmıştır. Resimlerin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim