Anlık Bildirim

10nm sürecindeki Cannonlake mimarisi 2018 sonuna kaldı

Artık erteleme haberlerine alıştığımız Intel’den bir erteleme daha geliyor. 10nm sürecindeki ilk nesil olan Cannonlake mimarisinin 2018 sonlarına kaldığı ifade edildi.

Intel’in bir süredir üretim süreçleri ile başının dertte olduğu herkesin malumu. Özellikle 14nm sürecine geçiş ile başlayan verimlilik sorunları nedeniyle firmanın ikonik tick-tock iş planı da suya düşmüştü. Coffee Lake işlemciler ile birlikte 14nm sürecinde dördüncü nesli de görmüş olduk.

Intel’in yaşadığı sıkıntılar 10nm sürecine geçişte de endişe uyandırmaya başlamıştı. Firma ise her şeyin yolunda olduğunu ve 2017 sonlarında 10nm sürecindeki Cannonlake için ilk kısıtlı parti üretimin başlayacağını duyurmuştu. Donanım üreticileri de yol haritalarını buna göre çizmişti.

Her şey tersine döndü

Ne var ki gelen haberler iç açıcı değil. Firmanın 10nm sürecinin verimliliğine biraz daha ağırlık vermek amacıyla Cannonlake mimarisini 2018 sonuna kadar ertelediği gündeme geldi. Bu da Intel’e bağlı herkesin planlarını değiştirmesi demek oluyor.

Özellikle 2017 yılında düşüşüne son veren ve dengeli bir çizgi izleyen dizüstü bilgisayar segmentinin yeni 10nm işlemciler ile kendini biraz daha toparlaması bekleniyordu. Kaby Lake mimarisine göre yüzde 25 performans artışı ve yüzde 45 daha az enerji tüketimi ile gelen Cannonlake mimarisi dizüstüler için ilaç olacaktı.

Gelen bilgilere göre bazı üreticiler Cannonlake planlarını rafa kaldırmış durumda zira 2019 yılının başlarında sonraki nesil Ice Lake mimarisinin gelmesi bekleniyor. Üreticiler doğrudan bu nesle geçiş yapmayı uygun görüyor. Ayrıca Cannonlake ile ilk dizüstü bilgisayarlarını sunmak isteyen bazı üreticilerin de planlarını gözden geçirmeye başladığı ifade ediliyor.

AMD’nin Ryzen ile yakaladığı olumlu hava Intel’i hamle üstüne hamle yapmaya zorlamıştı ancak 10nm sürecinin sürekli ertelenmesi soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Halen işlemci pazarının yüzde 80 civarında hakimi olan Intel’in elbette rahat bir hareket alanı var ancak gelecek yıl AMD de Zen 2 mimarisinde 12nm sürecine geçmeyi planlıyor. Intel’den daha önce davrandığı takdirde Ryzen 2 ailesi yine kabus görmesine yol açabilir. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3427 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
intel, intel cannonlake ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim