Anlık Bildirim

AMD Ryzen işlemcilerde ısınma değerleri yanlış mı?

Son dönemde AMD Ryzen işlemcilerin sıcaklık değerlerini olduğundan daha yüksek gösterdiğine dair şikayetler gelmeye başlamıştı. AMD tarafından cevap gecikmedi.

AMD’nin gözbebeği diyebileceğimiz Ryzen işlemci ailesi nihayet piyasaya çıktı ve inceleme raporları gelmeye başladı. Sayısız incelemede övgüler alan Ryzen ailesinde bununla birlikte bir yanlış değerleme olabileceği gündeme gelmişti. AMD tarafından cevap gecikmedi.

Sensör sıcaklık farkı koyuyor

Bazı kullanıcılardan gelen şikayetlere göre Ryzen işlemcilerin çok ısınmamasına rağmen kontrol yazılımına yansıyan değerler oldukça yüksek görünüyordu. Sıcaklığı takip eden sensörde bir hata olabileceği düşünülürken AMD konuya açıklık getirdi.

Firmanın Ryzen 7 1800X ve 1700X işlemcilerinde T Control adı verilen bir sensör kullanılıyor. Sensör zar alanı ve ısı dağıtıcı arasındaki ölçtüğü sıcaklığa 20 derece daha ekleyerek kullanıcıya yansıtıyor. Yani ekranda 58 derece olarak görülen sıcaklık aslında yonga üzerinde 38 derece civarında.

AMD bu stratejiyi tüm işlemcilerde tutarlı bir fan politikası izlemek için yaptığını belirtiyor. Böylece kullanıcı işlemci üzerinde farkında olmadan çok yüksek sıcaklıklara ulaşmamış oluyor ve sistem erken uyarı vererek gerekli tedbirleri alıyor. Ayrıca fan daha hızlı dönerek daha iyi bir soğutma performansı gösteriyor. T Control yazılımı bu stratejiyi Ryzen 7 1700 işlemcisinde uygulamıyor.

İlerleyen dönemde AMD sensörü daha da iyileştireceğini ifade ediyor. Sensör arttırılmış sıcaklık değerinin yanı sıra çekirdek sıcaklığı da sürekli takip ederek kullanıcısına otomatik olarak bilgi verecek. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
15648 kez okundu.
23 kişi, toplam 25 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd ryzen ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim