Anlık Bildirim

 
Roman Hartung son zamanlarda YouTube kanalında ilgi çekici videolara imza atıyor. Uzman hız aşırtmacının son videosunun konusu EPYC işlemcileri oldu. X399 yongasetinde sunucu sınıfı yonga çalıştırmaya çalışan Der8auer bir çok yöntemi denedi.


Anakart olarak ASUS ROG Zenith Extreme kullanılan denemede ilk başta Ryzen Threadripper 1950X, sadece RAM'lerle birlikte test edildi ki böylece anakartta sorun olup olmadığı konusunda emin olundu.
Ardından sahneye giren EPYC işlemcisi normal bir şekilde monte edildiğinde anakarta bekleme konumunda gelen güç dahi gelmediğinde, hız aşırtmacıya göre bir kaç seçenek vardı ki bunlardan en önemli ikisi işlemcinin ID pinine bağlı anakartın işlemciyi reddetmesi veya yonganın arızalı olmasıydı.

ID pini bloklanırsa ne olur?

Çözümün demonte edilmesi esnasında işlemcinin üzerindeki sabitleyici kitin çıkarılmasıyla anakart işlemciyi beslemeye başladı. Burada bazı pinlerin temas etmemesiyle bu durumun ortaya çıktığını düşünen Der8auer yonganın ID pinini bulmak için bir kaç denemede bulundu. ID pininin tespitinin ardından sadece bu alanın üzerinin kapatılmasıyla sistem kısmi olarak boot edilebildi.
Boot süreci belleklerin tanındığı safhada sona erince aynı zamanda mühendis de olan Roman'ın aklına anakarta EPYC işlemciler için olan bir anakartın BIOS'unu flashlamak geldi. Yazılımın herhangi bir yolla yüklenememesiyle ise denemeleri sonlandıran Der8auer'e göre ileride anakart üreticileri tarafından bir BIOS çalışması yapılırsa EPYC işlemciler belki de Threadripper uyumlu anakartlarda kullanılabilir. İlerleyen günlerde gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim