Anlık Bildirim

AMD’nin üst seviye sistemlere yönelik hazırladığı Ryzen Threadripper işlemcilerinin 8 çekirdek 16 izlekli üyesi geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı. Şimdi ise gözler Ryzen Threadripper 1950X modelinde. Bir inceleme ekibi tarafından gerçekleştirilen Blender testi ise yonganın render performansını gözler önüne serdi.

Sistem özellikleri ve hız aşırtma değerleri

Test ekibi tarafından 4.0 GHz’e hız aşırtılan yonga GIGABYTE’ın X399 Aorus Gaming 7 modeli üzerinde çalışırken, sistemde Corsair’in Vengeance LPX model 8 GB kapasiteli 3200 MHz’de görev yapan belleklerden 4 tanesine yer verilmiş. Ayrıca soğutma çözümü olaraksa XSPC RayStorm sıvı soğutma bloğunun ye aldığı bir soğutma çözümü kullanılmış.
Tabi işlemcinin bu değerde çalışması için LLC değeri olarak Gigabyte’in kendi profillerin birisi seçilmiş ki bu ön ayardaki aralık da 1.368v-1.414v şeklindeymiş. Buna karşın yonga çoğunlukla 1.38v-1.404v aralığında bir gerilimle beslenmiş.

Ryzen yongalarından daha kaliteli silikondan üretilmiş

Ufak bir dipnot olarak,uygulanan vCore ve SOC gerilimlerine göre bakılacak olursa Ryzen Threadripper modellerinin silikon kalitesinin halihazırdaki Ryzen 7 yongalarına kıyasla daha iyi olduğu da aktarılan bilgiler arasında. Ek olarak yapılan testler esnasında yonganın 85 dereceye ulaştığında termal kısmaya gittiği de gözlemlenmiş.
Bazı faydalı detayları aktardıktan sonra artık asıl konuya gelelim. Blender Enstitülerinin 6. kaynak kodlu filmi olan Project Gooseberry 10 dk’lık bir animasyon filmi olmasının yanı sıra render sistemlerinin performansını kıyaslamak için de kullanılan bir araç. Aslına bakılırsa film projesi 2 yıl önce sonlandı dolayısıyla projenin blogunda da artık güncel test sonuçlarını bulmak zorlaştı. Yine de yapılan test yonganın performansı hakkında az çok bilgi veriyor.

Test sonuçları

Ryzen Threadripper 1950X 4.0 GHz seviyesinde işlemi 22 dakika 27.49 saniye gibi oldukça güzel bir sürede tamamlayabilmiş. Bu sürenin Windows 10 altında alındığının altını çizmekte fayda var, zira linux tabanlı bir işletim sisteminde bu sürede belki de 10 dk civarı bir azalma meydana gelebilir.
Alınan sonucu kıyaslayacak olursak, yine Windows 10 altında çalışan 16 çekirdek 32 izlekli Xeon E5-2683 v4 işlemcisinin ikisinin yer aldığı 64 GB bellekli bir kurulum render işlemini 24 dakika 17.07 saniyede tamamlayabilmiş. Öte yandan aynı işlemci konfigürasyonun muhtemelen bir Linux dağıtımı altında çalışan örneğinde ise 14 dakika 55.19 saniyelik bir sonuç elde edilmiş.


14 çekirdek 28 izleğe sahip Xeon E5-2697 v3 işlemcisinin ikisine yer verilen, dolayısıyla 56 izleğe ulaşılan ve debian altında çalışan bir sistemin render süresi ise 1133 saniye yani yaklaşık 19 dakika olarak kayda geçmiş.

Burada baktığımızda Passmark sonuçlarına göre Xeon E5-2683 v3, E5-2697 v3, E5 2683 v4 ve E5-2697 v4’ün hepsi tek başlarına olduğu takdirde stok frekanslardaki Ryzen Threadripper 1950X’in gerisinde kalan fakat E5-2683 v3 hariç, iki işlemcili konfigürasyonlarında TR 1950X’in önüne geçen modeller.

Bir not olarak bizce Xeon modellerinin TR yongasının gerisinde kalmasının sebebi temel olarak sahip oldukları çalışma frekansları zira E5-2697 v4 daha fazla izleğe sahip olmasına rağmen tek işlemcili kurulumda yine geride kalmış.

Render işleminde olukça performanslı

Öte yandan toplamda 56 izleğe ulaşılan Xeon E5-2697 v3’ün ikisine yer verilen sistem benchmark testinde Ryzen Threadripper 1950X’e tozunu yuttururken, render testine gelince anlaşılan o ki TR’li kurulumun bir hayli gerisinde kalacak. Dolayısıyla render amaçlı sistem toplayacakların TR platformuna bir göz atmasına büyük fayda var.
Buna karşın dengeler yeni SkyLake Purley işlemcileriyle değişebilir ki buranın altını çizmekte fayda var, tabi fiyatları da göz önünde bulundurmak gerekli. Son olarak Ryzen Threadripper 1950X’in  999$’lık fiyat etiketiyle satışta olduğunu da aktaralım. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim