Anlık Bildirim

Ryzen işlemcilerde fazla çekirdek sürprizi devam ediyor

Çarşıdan aldım bir tane tarzında AMD’nin sürprizleri ile sık sık karşılaşıyoruz. Yongalar olması gerekenden daha fazla çekirdek veya performans ile kutudan çıkıyor.

Son dönemde kullanıcılara sürpriz yapan AMD yongalarına sıkça rastlamaya başladık. Radeon RX 580 olabilen RX 480 ekran kartları, ekstra çekirdek için potansiyel alanı olan Ryzen Threadripper işlemciler, 8 çekirdekli Ryzen 5 1600X işlemcisi derken şimdi de 8 çekirdekli Ryzen 3 işlemcisi gündemde.

8 çekirdekli Ryzen 3 1200 işlemcisi

Rus bir kullanıcı 4 çekirdekli Ryzen 3 1200 işlemcisini bilgisayarına taktıktan sonra beklemediği şekilde performanslı olduğunu fark etmiş. Bunun sebebini araştıran kullanıcı CPU-Z testlerinde sürprizle karşılaşmış. Aldığı Ryzen 3 1200 tam tamına 8 çekirdek ile karşısına çıkmış.

Yazılımın problemli olduğunu düşünen kullanıcı bu kez Cinebench R15 testini denemiş. 4 çekirdek ile 480 puan seviyesinde gezinen Ryzen 3 1200 işlemcisi 900 puanlara çıkmış. Yani 8 çekirdekli olduğunu ispatlamış.16 izlek birimi ise kapalı durumda.

Ekstra 4 çekirdek herhangi bir BIOS ayarlaması veya başka bir yolla elde edilemiyor. Doğrudan kutu içerisinden 8 çekirdek olarak çıkıyor. Yani biraz şans işi ancak 100$ altında 8 çekirdekli bir işlemci elde etmek oldukça büyük bir şans gerektiriyor.

Ryzen Threadripper serisinde hatırlayacağımız üzere bu işlemcilerde de 4x2 çekirdek şeklinde zarların olduğu ve bunlardan birisinin yani 2 çekirdeğin yerine hatalı üretim çekirdekler konarak üretime girdiği ihtimalini göz önünde tutmak gerek. Bazı işlemcilerde bu zarların hatalı değil de çalışan çekirdeklerle üretime girmiş olması muhtemel. Bu da bahse konu sürpriz doğurmuş olabilir.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim