Anlık Bildirim

Sunuculara Intel Atom dokunuşu

Daha çok düşük güç tüketen dizüstü ve melez tablet bilgisayarlar için kullanılan Intel Atom işlemciler aslında sunucu tarafında da oldukça iddialı. Intel Atom C3000 serisi işlemciler piyasaya çıkıyor.

İşlemci pazarında son dönemde adeta sıra tabanlı bir strateji oyunu izliyor gibiyiz. AMD ve Intel bir biri ardına hamleler yapıyor. Bu hamleler kah son kullanıcı tarafında oluyor kah sunucu tarafında oluyor. Örneğin AMD’den yeni Ryzen Threadripper üst seviye ve EPYC sunucu işlemciler, Intel tarafında yeni Core X işlemciler ve Skylake Purley tabanlı Xeon ailesi buna örnek. Şimdi Intel tarafında yeni bir hamle var.

Düşük bütçeli

Firma sunucu pazarına yönelik olarak yeni Atom işlemcilerini duyurdu. Aslında sunucu tarafında yıllardır Xeon ismini duymaktayız ancak artan rekabet şartlarında firma bütçe dostu işlemcilere de yer veriyor. Daha çok düşük güç tüketen bilgisayarlara yönelik olarak tanıdığımız Atom işlemciler bu planın bir ürünü.

Intel Atom C3000 serisi işlemciler sunucu tarafında da enerji tasarrufu ve düşük yoğunluklu işlemlere odaklanıyor. Intel’in daha önce de sunuculara yönelik Atom işlemcileri vardı ancak uzun süredir güncellenmiyordu. Firma bu hamlesi ile fiyat-performans çizgisinde kendisini zorlayacak AMD EPYC serisinin önünü almaya çalışacak. Diğer taraftan ARM mimarisinin büyüyen varlığı karşısında da Atom ailesi etkili olmaya çalışacak.

Kategori bazlı

Intel Atom C3000 serisinde 15 adet işlemci mevcut. İşlemciler 3 kategoriye yönelik olarak hazırlanmış. Bunlar Sunucu ve Bulut Depolama kategorisi, Ağ ve İşletme Depolama kategorisi, Nesnelerin İnterneti kategorisi şeklinde sıralanıyor.

Sunucu ve Bulut Depolama kategorisi için 5 farklı işlemci mevcut. 8, 12 ve 16 çekirdekli olan işlemciler 21-32W arasında enerji tüketiyor. Ayrıca 2400MHz 256GB’a kadar DDR4 desteği sunuyor.

 

Sunuculara Intel Atom dokunuşu

Ağ ve İşletme Depolama kategorisinde 6 işlemci var. 2, 4, 8, 12, 16 çekirdekli işlemciler 8.5W-31W arasında enerji harcıyor. Yine 2400MHz 256GB’a kadar DDR4 desteği sunuyor.

Nesnelerin İnterneti kategorisinde ise 4 işlemci mevcut. 2, 4, 8, 12 çekirdekli işlemciler 9.5W-24W arasında TDP değerine sahip. Bu kategoride 2133MHz 256GB’a kadar DDR4 desteği bulunuyor.

Intel yeni serisi için QuickAssist teknolojisini de sunuyor. Teknoloji 20Gbps’e kadar şifreleme ve sıkıştırma imkanı sunuyor. QAT sadece Sunucu ve Bulut Depolama kategorisinde kullanılmıyor.

Fiyat konusunda örneğin Ağ ve İşletme Depolama kategorisinde 16 çekirdekli Atom C3958 işlemcisi 449$. İki çekirdekli Atom C3338 işlemcisi ise 27$. Kategorilerde fiyatlandırmalar çok çeşitli.

Yakın zamanda Gigabyte sunucu anakartı gibi Sunucu ve Bulut Depolama ürünlerinde Atom işlemcileri görebileceğiz. Diğer kategoriler için de yakın zamanda ilk ürünlerin gelmesi bekleniyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3157 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
intel, intel atom ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim