Anlık Bildirim

Intel dünyanın ilk USB tabanlı derin öğrenme setini satışa sunuyor

Sadece elinizdeki USB belleği herhangi bir cihaza takarak yapay zeka kabiliyetleri kazandırabileceğinizi biliyor musunuz? Intel yeni ürünüyle bunu başarmak istiyor.

Bir süre önce yapay zeka teknolojileri geliştiren Movidius firmasını satın alan Intel, sonrasındaki ilk ürünü piyasaya sürüyor. Yeni ürün çok düşük maliyetlere bir derin öğrenme setine sahip olmanızı sağlıyor.

Çevrim dışı yapay zeka

USB 3.0 tabanlı bir USB bellek şeklinde olan bu ürün, kendi içerisinde derin öğrenme işlemleri yapabilen bir işlemci barındırıyor. Intel ürünün ilk USB tabanlı derin öğrenme ve yapay zeka seti olduğunu ifade ediyor.

Movidius Neural Compute Stick adındaki ürün aslında Movidius firmasının bağımsız zamanlarında geliştirdiği bir setti. Firma USB bellek içerisinde bu ürünü satışa sunmaya hazırlanıyordu. Intel satın alımından sonra proje ertelendi ve bugünkü haline geldi.

Yapay zeka konusunda uzman olan firmalardan Movidius, derin öğrenme yapabilen yongaların yanında görsel olarak algılama ve analiz yapan teknolojilerde de büyük aşama kaydetmiş durumda. Intel RealSense ve Project Tango projelerinde Movidius imzası var. Firma yakın zamanda Google ile ortaklık kurmuş ve Android cihazlara görsel derin öğrenme teknolojisi sunmak için kolları sıvamıştı.

Firma, makine öğrenme dili için Myriad adında bir görsel işlemci birimi – VPU geliştirdi. Bu birim içerisinde 180MHz-600MHz arasında çalışan 12 adet vektör işlemci, 20 donanım hızlandırıcı gibi bileşenler yer alıyor ve 150 GFLOPS hassasiyet performansına ulaşabiliyor.

Yonga 28nm fabrikasyon süreci ile geliştirildiği için enerji verimliliği yüksek seviyelerde. Örneğin Nvidia Tegra X1 yonga setinin TDP değeri 15 Watt iken, Myriad 2 işlemcisinin TDP değeri ise 1.2Watt seviyelerinde. Elbette Myriad 2, bildiğimiz uygulama işlemcileri kadar yetenekli değil. En önemli görevi analiz yapmak ve öğrenmek.

Movidius Neural Compute Stick ürünü takıldığı bir cihazı derin öğrenme sistemleri ile destekleyebiliyor. Güvenlik kameraları, Drone modelleri, robot süpürgeler, robotlar kapsama alanında. Ürünü USB girişine taktıktan sonra herhangi bir ek işlem gerekmeden yapay zeka çalışmalarını başlatabiliyorsunuz. Ürün sadece 79$ fiyat etiketine sahip. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim