Anlık Bildirim

Intel işlemcilerdeki kritik açık kapatılacak, performans %30 düşecek

Son 10 yılın Intel işlemcilerinde ortaya çıkan bir açık, kritik bilgilere kolayca ulaşılmasına neden oluyor. İşin daha kötü tarafı ise güncelleme sonrasında yüzde 30’a varan performans düşüşü olacak.

Son dönemde önemli açıkların ortaya çıktığı Intel işlemciler bu kez daha kötü bir durum ile karşı karşıya. Henüz detayları verilmeyen kritik açığın tehlikesi bir yana güncelleme sonrası yaşanacak performans düşüşü de büyük tartışma yaratacak.

Her iki durumda da dezavantaj

Üzerinde ambargo olduğu için detayları verilmeyen yeni açık, sanal makinelerin birbirinin verilerine müdahale edebilmesini ve teoride işlemcinin çekirdeğine kadar inerek kritik verilere erişebilmesine sebep oluyor.

Son kullanıcı yanında sunucu tarafında da büyük bir risk oluşturan bu açığın yaklaşık 10 yıllık bir geçmişe sahip olduğu belirtiliyor. Tahminlere göre sanallaştırmayı destekleyen tüm Intel işlemcileri bu açıktan etkileniyor. Sunucu sağlayıcıları ve işletim sistemi geliştiricileri hızlı bir şekilde problemi ele almış durumda. Microsoft’un Insider programına yamayı yayınladığı belirtiliyor. Linux da bir yama hazırlamış durumda.

Yama için işletim sistemlerinin çekirdek seviyesinde önemli bir optimizasyon yaptığı belirtiliyor. Bunun sonucu olarak da güncelleme Intel işlemcilerde yüzde 5-30 arasında performans düşüşüne neden olacak. İşte yamanın tehlikesinden daha fazla tartışma çıkaracak olan da bu performans düşüşü.

Pazarda yüzde 80 civarında paya sahip olan Intel’in büyük çaplı bir performans düşüşü yaşaması milyonlarca cihazı kötü bir şekilde etkileyecektir. AMD’nin herhangi bir x86 işlemcisi bu açıktan etkilenmiyor ancak AMD’nin güncelleme sonucunda performans düşüşü yaşamaması için yazılım geliştiricilerle irtibat halinde olduğu belirtiliyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
14704 kez okundu.
157 kişi, toplam 200 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
intel, intel design flaw ve Donanım Bileşenleri
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim