Anlık Bildirim

Teknoloji dünyasında birbiri ile kıyasıya rekabet eden ve hatta patent kavgalarına kadar işi götüren firmaları görsek de, arka planda aslında sıkı bir işbirliği var. Apple-Samsung, Apple-Qualcomm veya Nvidia-Samsung gibi pek çok örnek sayabiliriz.

Intel ve AMD arasında da son dönemde bir yakınlaşma iddiası sık sık gündeme geliyor. Bilindiği üzere Intel ve AMD sıkı iki rakip. Sadece işlemci tarafında değil grafik tarafında da dolaylı bir rekabet söz konusu. Intel uzun süredir işlemcilerinde kendi grafik birimlerini kullanıyor. Bununla birlikte grafik pazarındaki analizlere Intel dahil edilmiyor.

Büyük yakınlaşma

Sektörden gelen bilgilere göre Intel’in grafik birimlerinde Nvidia ile yaptığı lisans anlaşması Mart ayında sona erdi. Firma yeni dönemde Nvidia ile çalışmak istemiyor. Bu bakımdan AMD ile lisans anlaşması için görüşmeler başlamış durumda.

Grafik teknolojileri dünyası bilindiği üzere patent açısından birbirine geçmiş ve cadı kazanı misali kaynıyor. Bugüne kadar pek çok firmanın patent ihlali yaptığı için başka bir firmaya dava açtığını gördük. Bu bakımdan kendi grafik mimarisini geliştirmek isteyen firmaların sektörün devleri ile lisans anlaşması yapması şart. Intel’in konumu da böyle.

Henüz iki taraftan da resmi bir açıklama gelmedi ancak bir anlaşma sağlandığı takdirde muhtemelen Polaris mimarisinin çekirdek özellikleri lisanslanacak. Hatta deneyimli AMD mühendislerinin özelleştirmede görev alacağı da iddia ediliyor. Intel’in son anlaşma için Nvidia’ya ödediği miktar 200 milyon dolar civarındaydı.

AMD teknolojilerinin Intel işlemcilere nasıl bir katkı yapacağını önümüzdeki dönemde göreceğiz. Zaten kimse Radeon tarzı bir isimlendirme beklememeli. Intel lisans üzerinde kendi yaptığı özelleştirmeler sonrasında Iris markasıyla bu birimleri kullanıyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7709 kez okundu.
19 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
intel, intel ıris ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim