Anlık Bildirim

Intel kendi grafik birimi için kolları sıvadı

AMD’nin efsane ismi Raja Khoduri’yi transfer eden Intel için kendi grafik birimini geliştirme konusunda önemli bir adım atılmış oldu. Artık planlar gerçeğe dönüşebilir.

Bugün grafik kartı pazarına baktığımızda iki devin çekişmesini görürüz ancak aslında lider çok daha başka bir firma. Sayı anlamında ekran kartı pazarının lideri durumunda olan Intel şimdi bağımsızlığa yelken açıyor.

Adım adım kendi grafik birimine

Intel’in kendi bağımsız ekran kartlarını geliştireceği iddiaları çok eskiye dayanıyor ancak bugüne kadar elle tutulur bir sızıntı ortaya konamamıştı. Ta ki ünlü isim Raja Khoduri’yi transfer edene kadar.

Radeon grubunun liderliğini ele alarak son dönemde AMD’yi yeniden rekabetin içerisine sokmayı başaran Raja, sürpriz bir kararla Intel için çalışmaya başlamıştı. Grafik teknolojileri konusunda büyük bir tecrübesi olan Raja’nın transfer olması elbette iddiaları beraberinde getirdi.

İddialara göre Intel büyük transferin ardından masadaki bağımsız ekran kartı planını hayata geçirmek için kolları sıvadı. Raja’nın bizzat yöneteceği projede Arctic Sound ve Jupiter Sound adında iki mimari üzerinde çalışıldığı belirtiliyor.

Kaynaklar bu mimarilerin on ikinci ve on üçüncü grafik yongası nesli olacağı belirtiliyor. Yani CannonLake mimarisi sonrasına işaret ediliyor. Bu bakımdan önümüzde daha uzun bir zaman var.

Bilindiği gibi Intel’in işlemcilere entegre grafik birimleri hiç bir zaman tatmin edici seviyede olmadı ve oyun severler giriş seviyesi de olsa bağımsız ekran kartlarına yöneldi. Özellikle AMD ile yapılan ortaklık sonrasında Intel’in grafik performansında çıtayı yükseltmek istediği görülmüştü.

Intel işlemcilerinde kullanılan Iris grafik birimi Nvidia teknolojilerinin lisansı üzerine inşa ediliyordu. Geçen yıl Intel’in Nvidia ile olan lisans anlaşmasının bittiği biliniyor ancak patentlere halen ulaşım hakkı olduğu belirtiliyor. Bu bakımdan uzun bir süre daha Iris grafik birimlerini görmeye devam edeceğiz. Gerçekleştiği takdirde güçlü Intel grafik birimleri yavaş yavaş kendisine yer bulmaya başlayacak. 

Aslında Intel ve AMD ortaklığının perde gerisinde Intel’in kendi grafik birimini geliştirmek adına yapılmış önemli bir hamle olduğunu söylemek yanlış olmaz. Aynı zar üzerinde farklı yongaları birleştiren EMIB teknolojisinin olgunlaşması adına AMD ile dirsek teması kurulacak gibi gözüküyor. İstenen verim elde edildiğine ise muhtemelen ilk bağımsız Intel grafik biriminin işlemciye entegre edildiğini görebiliriz. Elbette Intel'in harici ekran kartı pazarına giriş yapması söz konusu değil. Firma yine işlemciye entegre stratejisine devam edecek. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5211 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
intel, intel arctic sound ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim